IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобални модни брандове разширяват присъствието си в Русия

Някои водят преговори, а други вече са сключили договори с руски фабрики

14:09 | 03.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производители на дрехи от глобални брандове разширяват производството си в Русия. За такива планове са съобщили  Tom Tailor, FINN FLARE, BAON и др., информира „Известия“.

Inditex и UNIQLO също водят преговори за сътрудничество с руски фабрики, твърди руското Министерство на промишлеността и търговията.

По-рано Министерството разпрати в регионите писма с въпроси към фирмите, заинтересовани от съвместна работа с чуждестранни компании. В отговор 140 руски предприятия са заявили готовност да си сътрудничат.

Образци от продукцията на 17 руски фабрики е оценена високо от  Inditex (в групата компании влизат Zara, Oysho, Stradivarius, Massimo Dutti). До подписване на договори ще се пристъпи след одит на социалната и  кадровата политика на фабриките. 

Шведската компания BAON е провела успешни преговори с две руски фирми, които вече са започнали  производство и доставки, по информация от пресслужбата на Министерството. С още осем компании се очаква да приключат преговорите и да бъдат подписани договори в най-скоро време.

Японската  UNIQLO е набелязала за възможно сътрудничество осем руски предприятия. Германската Tom Tailor е сключила договор с един руски производител.

Финската компания Finn Flare работи вече с 12 фабрики, включително трикотажни, шивашки и производители на аксесоари. 

В момента в Русия се произвеждат 35% от тяхната продукция, коментира пред „Известия“  президентът на компанията Ксения Рясова. В бъдеще се планира допълнително разширение на производството.

Основен проблем за  конкурентоспособността на руската лека промишленост, в сравнение с Източна Азия, са високите разходи по логистиката, казва президентът на  „Союзлегпром“  Андрей Разбродин.

В Китай от 20 години работят съвместно с чуждестранни брандове и за този период качеството на шивашките изделия е нараснало съществено. Това е свързано с обновяването на отрасъла, за разлика от руската лека промишленост, казва той.

Има риск след преноса на производството в Русия качеството на някои брандове да се влоши, опасява се проф. Алексей Скопин он Института за съвременно развитие. В същото време той смята, че да се произвеждат дрехи в Русия в момента е почти толкова изгодно, колкото и в Китай. Там заплатите растат, а тук не, отбелязва той.

През първата половина на 2017 г. производството на дрехи в Русия е нараснало с 6,4% в сравнение със същия период на предходната година, според руската статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Русия - новия Китай :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още