IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Одържавяването на „Дунарит“ е в защита на работниците

Вицепремиерът отрече, че се извършва национализация на военния завод

10:35 | 29.08.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Целта на одържавяването на военния завод "Дунарит" в Русе е защита на работниците там. Става дума за съдбата на 4-5 хил. души - 1 300 души персонал и техните семейства. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV по повод решението на държавата да изкупи активите на предприятието.

Припомняме, че дружеството бе част от собствеността на бившия банкер Цветан Василев, като преди време той се опита да продаде акциите си в русенския завод на "Емко". От седмица обаче фирмата за боеприпаси е с отнет лиценз от  Министерството на икономиката, а служителите протестират.

Според Дончев решението "Дунарит" да стане отново държавен завод не е прецедент. Той припомни, че приватизираното преди години предприятие от  военнопромишления комплекс „Авионамс” също премина във фактическа собственост на държавата. Компанията също бе сред активите на бившия банкер Цветан Василев.

Вицепремиерът отрече, че се извършва национализация. Това би означавало, че държавата „прибира“ частна собственост насила, обясни Дончев и добави, че в случаите на „Дунарит“ и „Авионамс“ става дума за нормална процедура, в която държавата изкупува дружествени дялове. 

Дончев коментира и системата на образованието. Според него системата на делегираните бюджети, където парите следват детето, ще бъде пребалансирана. По думите му  един учител, който работи с проблемни деца, трябва да е не по-малко квалифициран от учител в елитна гимназия и трябва да е поне толкова добре заплатен.

„Големият проблем в годините назад е, че всяка служба работи за себе си. Една от грешките е, че за обхващането и насърчаването на децата да бъдат в училище, се е разчитало основно на педагогическия персонал. Тук трябва да се ангажира цялата държава, защото това е първостепенен приоритет”, подчерта вицепремиерът.

„Ако дете, което днес трябва да е в първи клас, не отиде на училище, след години то не може да пише, да чете, не е интегрирано в обществото и няма усет за правила. Пред себе си има 2 перспективи – или да е клиент на социалната система, или на прокуратурата и правоохранителните органи. Това не трябва да се допуска, затова говорим за мобилизация на целия държавен апарат – учители, директори, служители на общините и на областните администрации, социални работници плюс МВР”, изтъкна вицепремиерът.

Относно визитата на президента на Франция Еманюел Макрон у нас Дончев обърна внимание, че вместо за политика се говори за „сандали и рокли“. Той призова българските политици да променят отношението си към председателството ни на Съвета на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 6 години
ВИЖ КОЙ Е заложен кредитор на ДУНАРИТ на когото БОРИСОВ ще плати!! Иде реч за "Е.МИРОЛИО"ВИЖ КАКВИ ЦЕСИИ Е ИЗВЪРШИЛ ТОЗИ МИРОЛИО:А) вземане за цена по договор за цесия от 30.10.2014г. в размер на 20 700 000 евро с цедент Е.Миролио ЕАД, ЕИК 119603547; Б) вземане за цена по договор за цесия от 30.10.2014г. в размер на 828 000 евро с цедент Едоардо Роберто Миролио, съгласно уведомление получено на 03.12.2014г. вх. 2801. В) вземане за цена по договор за цесия от 30.10.2014г. в размер на 1 996 564, 94 щатски долара с цедент Едоардо Роберто Миролио, уведомление вх. 2801/03.12.2014г.; Г) вземане за цена по договор за цесия от 30.10.2014г. в размер на 1 170 000 евро с цедент Б.Р.Е. АД, Люксембург, в последствие вземането за цената прехвърлено на Е.Миролио ЕАД"НЕ ТЕ ЛИ ВПЕЧАТЛЯВА ИЗВЪРШЕНИТЕ СЛЕД ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТА НА БАНКАТА ЦЕСИИ заменили кредитора КТБ ?Защо като кредитор на ДУНАРИТ не е ДЪРЖАВАТА която плати милиардите дългове на СОБСТВЕНИЦИТЕ на КТБ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Случващото се е продължение на сериала КТБ. ПОПИТАЙ БОРИСОВ, защо след като ни вкара м заеми и плати милиардите които бяха задължение на собствениците на КТБ, не вписа ДЪРЖАВАТА като КРЕДИТОР на ДУНАРИТ?Защо кредитора на ДУНАРИТ банката КТБ , не бе заето от държавата , а от ВЛОЖИТЕЛИ които вместо да чакат последни в редичката на длъжниците на КТБ се превърнаха чрез ЦЕСИИ в кредитори на завода. ТАЗИ ПРЕСТЪПНА СХЕМА с антидатиране и вписване в съда СЛЕД ОБЯВЯВАНЕ НА НАЧАЛОТО НА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТА превърна вложители които никога нямаше да получат милионите си в КРЕДИТОРИ НА активите на банката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Сериала "КТБ" не е приключил. Той продължава. След като на сметката на ДАНЪКОПЛАТЕЦА бяха записани милиардите задължения на СОБСТВЕНИЦИТЕ на КТБ се оказа, че не сме придобили активите й. Вмсто ДЪРЖАВАТА да се превърне в КРЕДИТОР заменил КТБ, се оказа, че измамници извършили благодарение на КВЕСТОРИТЕ цесиране на ДЕПОЗИТИТЕ си са се вписали като КРЕДИТОРИ не само на Дунарит, но и на други активи.И така благодарение на престъпното поведение на ПРАВИТЕЛСТВОТО , и КВЕСТОРИТЕ местото на КТБ като кредитор на завод ДУНАРИТ бе заето не от ДЪРЖАВАТА , а от ДЕПОЗИТАРИ които никога нямаше да получат влоговоте си от МИЛИОНИ долари и евра. Случаят с ДУНАРИТ е прецидент който ще се превърне в христоматиен пример на ОСРЕБРЯВАНЕ НА ДЕПОЗИТИ на едни ВЛОЖИТЕЛИ НА КТБ, които никога нямаше да получат милионите си!!СЕГА НИЕ ПОВТОРНО ЩЕ ПЛАТИМ СМЕТКИТЕ И НА ТЕЗИ ВЛОЖИТЕЛИ, които по закон трябваше да чакат последни в редичката на ДЛЪЖНИЦИТЕ НА КТБ!Да им е честито!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 6 години
Няма лошо в пазара или поне за сега не е измислен по успешен строй ( в предвид ръста на продължителността на живот и благосъстоянието ) , но не виждам логиката производството на акцизни стоки и оръжие да е в частни ръце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
А някой от това корумпирано правителство въобще прави ли нещо за защита на данъкопладците или само когато не е в противоречие с многото интереси на Дебелян Пеевски?*** доллни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
watergateory
преди 6 години
Едно печелившо предприятие, което ще отиде по схема в ръцете на КОЙ! От друга страна да правим бомби за ФАЩ, които да ръсят в арабския свят и т.н. не би трябвало да е държавен приоритет.Доколкото КОЙ, същият се опитва откакто бутна КТБ да лапне Дунарит, но американците казаха на мутрата-тиква да успокои коня, за да не им се нарушат доставките...Под чертата - Пеевски (с шефовете си) управлява БГ и може безнаказано да заграби каквото си иска, стига да не бърка чужди интереси. Жалко, че един човек може да е по-силен от 4-5 милиона българи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Одържавяването не е национализация. Държавата изкупувала дялове, предполагам по пазарни цени и без натиск, а сигурно плаща и повече, където са наши хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още