IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Страните, които работят най-малко, но са най-продуктивни

Оказва се, че по-дългите часове работа не са решение на проблемите ни с производителността

11:02 | 29.08.17 г. 14
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Японците имат своята електроника, германците – своите автомобили, а американците – технологиите си. Много страни твърдят, че са най-добрите в една или друга сфера, коментира HowMuch.net. Но коя страна е дом на най-производителните служители като цяло?

Днешната графика се опитва да покаже именно това. Данните в нея са събрани от Expert Market, ползвайки информация от Международния валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Оказва се, че по-дългите часове работа не са решение на проблемите ни с производителността. Макар че на мнозина им се налага да работят допълнителни часове, за да свършат повече работа всеки ден, данните предполагат, че подобни усилия по-скоро вредят, отколкото помагат, посочва Expert Market.

Повечето страни с висока производителност имат сравнително по-кратка работна седмица, включително Франция, Холандия и Германия – чиято е най-кратка само с 26 часа. Този модел подкрепя безбройните изследвания, които осъждат дългите часове работа по здравословни причини.

Може би е трудно да се приеме, че по-дългите часове работа не са полезни за ефективното генериране на стойност, но много бизнес умения – от комуникации до взимане на решения – се влошават заради умората от по-дълъг работен ден.

Ако са нужни повече доказателства за това колко важен е балансът между работата и личния живот, можем да разгледаме скандинавските страни. Не е съвпадение, че Норвегия, Дания и Исландия са в топ 5 по производителност, а Швеция и Финландия са съответно на 10-то и 13-то място. Културата на тези страни насърчава доброто физическо състояние и това явно се отплаща и в офиса.

Освен че имат по-кратка работна седмица, скандинавците са добре известни със социалния си прогрес и редовно се нареждат на първите места по щастие. Норвегия, Дания и Исландия са съответно на 1-во, 2-ро и 3-то място в последния World Happiness Report за 2017 г.

Люксембург обаче е безапелационният лидер. Това е втората поредната година, в която страната е на върха по производителност. Страната печели особено много от високата стойност, генерирана от управлението на инвестиции. Наскоро те показаха амбициозното си мислене, приемайки закон, който ще им позволи да печелят от минно дело на астероиди.

Средностатистическият гражданин на Люксембург печели почти двойно повече от средния британски гражданин, макар че работи с по 3 часа по-малко всяка седмица, или общо около 30 часа. Освен това производителността на Люксембург расте, като на годишна база през 2017 г. тя се е увеличила с 4%.

От графиката можете да видите как се представят и другите страни. По хоризонтала са нанесени годишните работни часове, а по вертикала – годишният БВП на глава на населението в долари. Страните са изобразени с цветове, които показват различното ниво на производителност. За по-голям размер на графиката кликнете върху нея.

Други графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
"Освен че имат по-кратка работна седмица, скандинавците са добре известни със социалния си прогрес и редовно се нареждат на първите места по щастие. Норвегия, Дания и Исландия са съответно на 1-во, 2-ро и 3-то място в последния World Happiness Report за 2017 г." Да-а, на първо място по щастие със най-много самоубийства! ***, НИКОГА ЩАСТИЕТО НЕ СЕ МЕРИ С ПАРИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
one_1980
преди 6 години
Ман тук става въпрос за изселдване на база данни, цифри - производителност на час. а не разбор да не се включва еди какъв си бизнес.Второ Норвегия защо да я няма, природни ресурси имат Венецуала и Русия пък показатилети им са в дъното (Русия е показана). Ти ако спечелиш 60 милиона те няма да влязат в данните, докато по.някакъв начин не похарчиш парите за продукт произведен в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
lefti
преди 6 години
В бг икономиката все още около половината работещи си драпат мъдете 40 часа седмично и същите си мечтаят да си барат *** 30 часа седмично ... смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
bghighlander
преди 6 години
В момента най-богати са не работещите а далавераджиите! Уолмарт са едни препродавачи, нищо не произвеждат. Други богаташи превъртат едни пари по борсите, като Бъфет дето бил много умен. Оръжие, проституция, хазарт, дрога. Това е живота. Пък иначе говорят глупости за свобода, братство, равенство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
bghighlander
преди 6 години
Какво толкова те учудва? ВИНАГИ е било така! Винаги най-големите мошеници, крадци, престъпници и играчи са били най-богати и "продуктивни"! Едно време едни от най-богатите са били обирджиите на кервани и пиратите! Бил Гейтс и Зуки да не би да са милиардери щото са "продуктивни"? Хората са го казали "от много продуктивност не се става богат а гърбат"! ;) ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivel
преди 6 години
Пардон не беше Форд а Рокфелер - "Този, който цял ден работи, няма време да печели пари."Джон Рокфелер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivel
преди 6 години
Пардон не беше Форд а Рокфелер - "Този, който цял ден работи, няма време да печели пари."Джон Рокфелер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Ivel
преди 6 години
Още Хенри Форд го е казал; Който много работи няма време да изкарарва пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
studioaa
преди 6 години
Значи звучите направо смехотворно. Най-продуктивните страни според вас излиза, че са Люксембург, който е перачница на пари и данъчен "рай", Швейцария, която е един голям Люксембург, Норвегия която има най-големите доказани залежи от природен газ в Европа на западно от Русия. Освен това фалиралата Швеция е странно защо в списъка като икономически успех нищо, че държавния и сектор е само нищожните 70% от икономиката. Кои от страни имат реална продуктивност, която не се дължи на природни богатства или данъчни измами?? Значи, това се нарича self-deception. И аз ако спечеля 60 милиона евро от тотото като леля Гошка няма имам нужда да работя, но ще съм продуктивен иначе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
ert
преди 6 години
Навремето, при комунизма допреди 80-та година се работеше на 6 дневна работна седмица, като съботата се работеше до 14 часа, т.е. 6 часа. Младите не помнят, но и това си имаше чар, след работата в събота да излезеш и да разпуснеш до вечерта.След това пак при комунизма се въведе 40-часовата работна седмица, 5 дни по 8 часа, и така си и остана, защото при прехода и реформите и дума не се отваря за някаква промяна. А по света масово вече в петък се работи до обед, има места с 4 дни работна седмица, и т.н. А ние откакто свърши комунизма все там си седим и промяна никаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още