IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackRock: Застрахователите в САЩ биха пострадали тежко при нова криза

Застрахователите трябваше да наваксат след кризата, но в десетилетието на ниски лихви те трябваше да разширят инвестициите си далеч отвъд традиционните активи

15:52 | 29.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Застрахователните компании в САЩ се опариха тежко при финансовата криза през 2008 г. Близо 10 години по-късно BlackRock анализира индустрията на стойност 5 трлн. долара, за да даде отговор на въпроса как секторът би се правил при подобен срив на пазарите. И отговорът е „по-зле“.

BlackRock, която е най-голямата компания в света за управление на активи, разглежда публичните документи, предоставени на регулаторите, на 500 застрахователни фирми и прави модел с портфолиата им при сходен срив. Моделът предвижда среден спад от 11% в балансите им, което според BlackRock би било значително по-голяма загуба спрямо финансовата криза отпреди 10 години.

Причината всъщност е доста проста. Застрахователите трябваше да наваксат след кризата. Но в десетилетието на ниски лихви те трябваше да рискуват и да разширят инвестициите си далеч отвъд традиционните активи. Фирмите днес притежават голямо количество акции, дълг с висока доходност и редица алтернативни активи, включително трудни за продажба дялове в хедж фондове и имоти.

„Всяка година в портфолиата се включва все повече риск“, коментира Зак Букуолд, директор в BlackRock за Северна Америка. По думите му тези размествания може да останат перманентни именно защото много от инвестициите е трудно да се оттеглят. Според Букуолд новото разнообразие трябва да е от полза, тъй като именно концентрацията на инвестиции в ипотечни облигации и определени акции се оказаха пагубни по време на кризата.

Но въпреки че инвестициите изглеждат разнообразни, те пак може да претърпят големи спадове, ако няма гаранция, че активите няма да се понижат по едно и също време, коментира Bloomberg.

Оценката на BlackRock идва в интересни времена. Акциите в САЩ са близо до рекордно високи нива, а Фед скоро започва да свива баланса си. На Wall Street текат дискусии дали предстои голяма корекция, и ако да – дали непредвидени пропуски във финансовата система могат да отворят бездна както преди десетилетие.

Застрахователите от Athene Holding например, които разчитат на Apollo Global Management за инвестициите си, залагат на сложни, трудни за продажба облигации. Алтернативното портфолио на компанията, което представлява 5% от баланса й, донесе 12,3% възвръщаемост на годишна база през второто тримесечие. Athene Holding е една от малкото компании, които залагат, че ще получат по-добра възвръщаемост от конкурентите си, които се фокусират над традиционните инвестиции. Но дори MetLife и Prudential Financial – две от най-големите животозастрахователни компании в САЩ – казват, че се насочват към бизнес имоти и частен дълг в търсене на по-висока доходност.

Проучването на BlackRock показва още, че пренасочването на индустрията към алтернативни инвестиции невинаги носи прогнозираната доходност. Застрахователите трябва да имат голям капитал срещу инвестициите, които правят, а тези пари не са безплатни. Когато се пресметнат и тези разходи, възвръщаемостта от инвестициите в дялов капитал е под 4%, а е можело да е над 6 на сто. Според BlackRock това е сигнал, че застрахователите може би щяха да спечелят повече от инвестиции във високорискови ипотечни облигации или в глобалните имотни пазари.

Този извод е в противоречие с проучването на Goldman Sachs тази година сред над 300 компании, според което застрахователите очакват инвестициите в дялов капитал да имат най-висока възвръщаемост.

След експерименти с различни активи някои застрахователи променят залозите си. До края на миналата година инвестициите на сектора в дялов капитал скачат с 56% спрямо 2008 г. до 56 млрд. долара. Според Зак Букуолд този ръст ще се забавя.

Инвестициите в недвижими имоти достигат 7-годишен връх през 2015 г., но след това спадат със 7 млрд. долара до 42 млрд. долара. Инвестициите в хедж фондове скачат до 24 млрд. долара през 2015 г. и падат до 18 млрд. долара през 2016 г. MetLife и AIG са сред корпорациите, които започнаха да променят стратегиите си.

„Ключово е да се намерят други по-предвидими генератори на печалба – като инфраструктура и недвижими имоти“, казва Букоулд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още