IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Приходите в хазната са повече от заложените

Догодина няма да има промяна в данъците, ще търсим социална поносимост за такса „Смет“, обясни председателят на бюджетната комисия в парламента

10:30 | 30.08.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Към края на месец юли приходите в хазната са повече от заложените - с над 6%. За второто тримесечие ръстът на БВП е 3,6%, като спрямо първото повишението е 0,9%. Това коментира председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова в ефира на Българска национална телевизия (БНТ). Тя посочи още, че очаква този ръст да се запази и до края на годината.

Относно бюджетния излишък Стоянова коментира, че нулев или положителен баланс на държавната план-сметка ще означава липса на кредити. „Вероятно после половин година ще слушаме спекулациите на опозицията за това как ще разпределяме излишъка в бюджета, но това не е нещо ново“ каза още тя.

„Чака ни напрегната работа през новия политически сезон. Предстои сериозен дебат по темата за местните данъци и такси, както и промени в Наказателния кодекс. Трябва да се търси социална поносимост на такса "Смет". Няма да има промяна в данъците, които ще плащат хората през 2018 г.“, обясни още Стоянова. 

Тя добави, че ще бъдат разгледани и изменения в Закона за публичните финанси.

Още един пакет от закони трябва да мине през Народното събрание, за да се намали административната тежест. Това е една от най-важните цели и обещания, които сме дали и работим сериозно, обяви председателят на бюджетната комисия и допълни, че ще има още промени в закони и подзаконови нормативни актове.

Средно около 15% ще е увеличението на учителските заплати сега, а от догодина - още 20-25%. За три години те ще бъдат удвоени. Предвиждаме цялостни инвестиции в образованието - в материална база и съвременни форми на обучение, каза още депутатът от ГЕРБ.

В сектор „Сигурност“ ще се прави анализ, за да се види възможност за увеличение на заплатите, посочи Стоянова по повод протестите на полицаите за по-високи заплати. „Там предвиденият разход е основно в техника. Ниски са и заплатите на социалните работници, в НОИ, в сферата на културата, тези хора трябва да усетят някаква промяна, в противен случай диспропорцията в заплащането с други сектори ще стане голяма“, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 1
khao
преди 6 години
значи декември пак ще има за краднене :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Значи и догодина няма да се променят данъци и да имаме реформи? Е нали сме преизпълнили и то с много? Кога и при нас ще имаме нормални данъци, поне като тези в Румъния? Кога и при нас ще имаме по-ниско ДДС за храни и лекарства? Дали изобщо някога и у нас ще има необлагаем праг за ДОД, защото е гавра да караш някой с доходи под социалния минимум да ти плаща 10%.Ей на тези въпроси нека да отговори г-жа Менда, но никой не смее да пита, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още