IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Габриел: Европа трябва да остане единна, ако иска да запази влиянието си

Германският външен министър призова да не се изпада в национализъм на "оцеляване на по-силния"

19:53 | 30.08.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският министър на външните работи Зигмар Габриел заяви днес, че Европа трябва да остане единна, ако иска да запази авторитета си в момент, в който населението ѝ намалява, САЩ се съсредоточават повече върху Азия, а Китай разширява влиянието си, предаде Асошиейтед прес.

Габриел призова да не се изпада в национализъм на "оцеляване на по-силния", а Европа да играе по-активна роля на световната сцена.

Германският външен министър отправи този призив в Париж, където присъства на заседание на френското правителство и заедно с френския си колега Жан-Ив льо Дриан говори на годишната среща на посланиците на Франция.

"Ако нашите деца или внуци искат да имат глас в световните дела, това ще е общ европейски глас", каза Габриел.

Той отбеляза, че при бъдещи кризи Европа може би невинаги ще има възможността "да чака външните министри на САЩ и Русия да изготвят пътна карта" и след това да се пристъпя към прекратяване на огъня.

Габриел изрази съжаление за, по думите му, "социалния дарвинизъм", с който администрацията на американския президент Доналд Тръмп и някои националисти в Полша подхождат към международната политика, движени от идеята, че "светът не само е арена на борба, но че в крайна сметка само най-силният има право да живее".

"Ако САЩ кажат, че политиката им се основава не на върховенството на закона, а на правото на по-силния, това е опасен пример. Това отслабва Запада, защото без САЩ идеята за Запада отслабва", каза германският външен министър.

Германия и Франция трябва да се противопоставят на националистките уклони в страни като Полша, където опитите за контрол над съдебната власт от изпълнителната се приемат като подкопаващи демократичните ценности на ЕС и европейското сътрудничество.

По-рано днес германският външен министър се срещна с френския президент Еманюел Макрон. Габриел похвали спорните усилия на Макрон да реформира френския Кодекс на труда и да промени правилата на ЕС за командированите работници. Според него тези реформи ще подобрят икономическия растеж на Европа.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Jazabel
преди 6 години
Ми то някой да ви вика децата в Европата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
fri
преди 6 години
studioaa,то да е само Габриел неадекватен в тоя измислен ЕС...но хората, масата, адекватни ли са, че са ги избрали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
studioaa
преди 6 години
Зигмар Габриел непременно трябва да прочете труда на великият испански писател Мигел Де Сервантес Дон Кихот. Това е роман за трагедията на човек, който игнорира реалните проблеми в живота и се бори с вятърни мелници, които олицетворяват несъществуващи проблеми. И наистина сравнението е уместно - Габриел игнорира 100 милиона бедни европейци и милионите жени изнасилени от мюсюлмански бежанци по целия континент, но е загрижен за неща като глобалното затопляне, правата на малцинствата и борбата с бедността ама в Африка. Габриел е толкова неадекватен, че въпросът тук е дали той също е побъркан като Дон Кихот и мястото му не е в някоя клиника за душевно болни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
studioaa
преди 6 години
Хората се интересуват от това дали имат работа и препитание, дали децата им ще получат добро образование и за това какво бъдеще ще имат тези деца. Никой не се интресува от това какво влияние има този или онзи lardass бюрократ, никой не се интресува от някакъв си авторитет на някаква имагинерна сцена, наречена незнайно защо световна... Значи някои хора се така се самозабравиха и помислиха, че вече са като богове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Ала бала ... браво на поляците , унгарците и чехите ! Можем да сме единни и без да натрапваме на съседите си неща които не искат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още