IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70% от повикванията в Спешна помощ не са спешни или са фалшиви

Законът предивижда санкции от 300 до 2000 лв. за подалите фалшив сигнал

11:00 | 31.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

70 на сто от обажданията в Спешна помощ са фалшиви или не са спешни. Това показва справка на столичния център за bTV. Загубите за тези повиквания достигат до 16 млн. лева само за тази година. Информация за санкционирани няма.

Всеки ден ден диспечерите в Спешна помощ получават десетки обаждания за зъбобол, температура, колики в стомаха или високо кръвно. 

Едно напразно разкарване на линейка струва 250 лева. 

„Дори има такива, които викат линейка само за да им занесем необходимите лекарства, защото аптеката е на 200 метра и не е необходимо да излизат вечер”, добави д-р Делян Георгиев, началник смяна в ЦСМП-София.

Законът предивижда санкции от 300 до 2000 лв. за подалите фалшив сигнал или такъв, който не е спешен. 

По света санкциите за фалшиви сигнали могат да стигнат до 10 000 долара. 

От здравното министерство и от МВР не отговориха на въпроса, дали има санкционирани за фалшиви сигнали към Спешната помощ. От столичния център заявиха, че и двете институции не са им искали справка за такива сигнали.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 6 години
Ами като не се налагат реални санкции, ще ви разкарват... и ние ще плащаме !!!! то на тия, дето правят постоянно някакви зулуми, някой смее ли да им наложи реални санкции? Нали такива са нарежданията от Брюксел - те само да получават, а ние само да даваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още