IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България продължава стабилно да намалява

Младежката безработица в страната обаче нараства за четвърти пореден месец

12:25 | 31.08.17 г. 48
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Безработицата в България продължава да се понижава и през юли на месечна база, достигайки 5,9% от 6,0% през предишния месец. Това сочат последните сезонно изгладени данни на Евростат, публикувани днес.

Нивото на безработица в страната остава сравнително стабилно през последните четири месеца, като през април то е било 6,1%, а през май и юни – 6,0%. На годишна база понижението е доста по-силно, като през юли 2016 г. тя е била на равнище от 7,6%. Безработните у нас през седмия месец на годината са били общо 194 хил. души.

Нивото на младежка безработица в страната обаче продължава да се повишава на месечна база и остава високо като цяло. През юли тя е достигнала 13,7%, което е с 0,2 процентни пункта повече спрямо предишния месец и с 0,5 процентни пункта спрямо април. На годишна база обаче все пак се отчита понижение, като през юли 2016 г. тя е била 17,5%. Общо 20 хил. младежи на възраст до 25 години са били без работа през седмия месец на годината.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло остава без промяна през юли на месечна база на ниво от 7,7%. Това е най-ниското равнище от декември 2008 г. На годишна база обаче се отчита спад от 8,5% през юли 2016 г., или разлика от 0,8 процентни пункта. Безработните в региона през юли са били 18,916 млн. души.

Що се отнася до еврозоната, безработицата и там остава остава без промяна през юли спрямо юни, оставайки на ниво от 9,1% - най-ниското от февруари 2009 г. Тя обаче е с 0,9 процентни пункта по-ниска спрямо седмия месец на годината на 2016 г. Безработните в региона през юли са били общо 14,86 млн. души.

Сред страните членки на ЕС най-ниски нива на безработицата през юли 2017 г. са били отчетени в Чехия (2,9%), Германия (3,7%) и Малта (4,1%). Най-високи равнища на безработица пък се наблюдават в Гърция (21,7% за май 2017 г.) и Испания (17,1%).

На годишна база нивото на безработицата през юли 2017 г. е спаднало в почти всички страни членки с изключение на Финландия, където е останало без промяна. Най-големите понижения се отчитат в Хърватска (от 13,2% до 10,6%), Испания (от 19,6% до 17,1%), Словакия (от 9,7% до 7,3%) и Кипър (от 13,0% до 10,8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 5
data
преди 6 години
И статистиката как ще "разбере" че си в Милано Италия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
ratten
преди 6 години
На интервютата идват хора без да могат да скалъпят смислено изречение . Това във Варна--------------------то това е стандарт за варна. ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 2
investornot
преди 6 години
Безработицата намалява....защото хората емигрират....по себе си съдя...аз като машинен инженер с над 10 години стаж не мога да си намеря работа с подобаваща заплата за да изхраня семейството си в България и сега си оправям документите и заминавам за Милано Италия....ето така намалява безработицата......в България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 2
data
преди 6 години
Мой приятел в строителството вече назначава и хора без стаж за ел техници , само да искат да се научат и пак няма . На интервютата идват хора без да могат да скалъпят смислено изречение . Това във Варна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Пълно е навсякъде с бежанци (инженери, лекари и IT) които работят и интегрирани роми (не от ония карибските които се правят от захар). ;) Националната програма Работа стартира пилотно от септември в 14 общини http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nad-1000-dushi-ot-obshtini-s-visoka-bezrabotica-shte-bydat-naeti-po-nova-programa-245676/Половината пари по програмата обаче вече са изхарчени за да се рекламира в медиите ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 16
data
преди 6 години
Единственото което се влошава необратимо е психическото ти здраве !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
bghighlander
преди 6 години
Да не говорим, че навън има над 1,5млн души (естествено има и деца от тях) и картинката става пълна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 7
deant
преди 6 години
хаха безработицата намалява, а младежката се увеличава... бледи опити нещатата да изглеждат малко розови. истината е, че положението в родината ни се влошава необратимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още