IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каракачанов: Заплатата на един войник трябва да е поне като на един учител

Политиците смятат, че без армия може, а без армия не може, заяви министърът на отбраната

10:50 | 01.09.17 г. 33
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Красимир Каракачанов</em><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">&nbsp;</em><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Красимир Каракачанов Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В българската армия има свободни места, но пари за тях няма. При 608 лв. заплата войниците търсят друга работа. За да има интерес към армията заплатата на един войник трябва да е поне като на един учител. Това коментира по bTV министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Един начинаещ професионален войник получава 608 лв. заплата и 120 лв. за храна. Който може да си намери по-добра работа, го прави, посочи той.

По думите му в армията има 20% недокомплект, т.е. празни щатове. Парите за тези щатове ги няма, бюджетът не е осигурен за списъчния състав, който е необходим, а на база на щатния. Няма пари за тези 5500 места – как да се направи конкурс, като ги няма, попита военният министър. 

И допълни, че работата на финансовия министър Владислав Горанов не е лесна, защото той разпределя това, което има. Трудно се разбираме, защото имаш един обем пари, който не може да го разтеглиш, каза Каракачанов.

Трябва да се покаже на армията, че държавата има отношение, а армията не е декорация, която виждаме само на Гергьовден, категоричен беше той.

"Армията беше унижавана 25 години. Политиците смятат, че без армия може, а без армия не може. Задачите се изпълняват със затруднение, с риск за живота на хората, с остаряла техника", продължи той.

Каракачанов направи коментар и за акциите на колегата си Валери Симеонов по морето.

"Проблемът с туризма е голям, около 1,5-2 млрд. лв. не влизат в бюджета. Защо да не е работа на Валери Симеонов да ходи по морето – той е вицепремиер, отговаря за туризма. Никой ли не знае, че в тези заведения се продават наркотици? Не си затваряме очите – точно това направи Валери Симеонов", посочи министърът.

По думите му Валери Симеонов има различен модел на работа, но по същество е прав и не става въпрос за конфликт с министъра на туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Защо не, обаче за войници, от които реално ще има полза при необходимостта им. А такива угоени мързеливи толлупи като Каракачанов дето не стават за нищо не бива да се оставят в българската армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още