IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Симеонов дава на прокуратурата приватизацията на БМФ

До дни документация за оспорването на договора ще е в държавното обвинение, каза вицепремиерът

16:01 | 01.09.17 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Вицепремиерът Валери Симеонов ще внесе документи в прокуратурата за оспорване на приватизационния договор за Български морски флот (БМФ). Това съобщи той днес във Варна.

Вицепремиерът уточни, че до дни предстои да бъде комплектована документация за оспорването на договора за приватизацията и да бъде внесена в прокуратурата. 

Симеонов припомни, че пред Арбитражния съд на Сметната палата е обжалвано по думите му "искане на БМФ да промени в движение условията на приватизационния договор". Той допълни, че в момента документите са във Върховния касационен съд, таксата е платена и се чака произнасянето по обжалването.

"Искрено ми се ще да вярвам, че ВКС ще защити интересите на държавата и ще отхвърли иска на БМФ", заяви вицепремиерът, цитиран от БТА. 

Припомняме, че Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е констатирала нарушения в приватизационния договор, свързани със трудовата заетост и купувачът е плащал за това неустойки.

Следващият отчетен период за слеприватизационен контрол е през 2018 г. и едва тогава може да се установи дали отново има неизпъление на следприватизационните ангажименти и евентуално дали да се пристъпи към разваляне на договора, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов в началото на юли.

Тогава Валери Симеонов коментира по темата, че всички българи трябва да са удовлетворени от отпуснатите средства, за да се обжалва решението на Арбитража. Според Симеонов е имало риск да се създаде опасна практика да се обжалва всяка приватизационна сделка и то точно при приватизаторите, които искат да се променят условията, подписани в договора за приватизация.

По предложение на министъра на икономиката Емил Караниколов и след разпореждане на премиера Бойко Борисов правителството осигури 2,4 млн. лв., необходими за заплащане на дължимата държавна такса за предявяване на иск пред Върховния касационен съд за отмяна на решение от 30 март 2017 г. на Арбитражния съд при БТПП. То е постановено по заведено от "Кей Джи Маритайм Шипинг" АД дело срещу Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
v_tin
преди 6 години
Чао лудогорец, добре дошла раирана пижама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 6 години
когато им потрябва нова ПР акция ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
tonazi
преди 6 години
Господин Симеонов Кога ще дойде времето за проверката на завод Балкан град Ловеч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още