IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Констанцио: Ускоряването на инфлацията в еврозоната може да се окаже по-трудно

Централните банкери са загрижени за слабата инфлация, тъй като нинските нива носят риск икономиката да попадне в дефлация

18:27 | 01.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ускоряването на инфлацията в еврозоната може да се окаже по-трудно от очакваното, заяви вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Витор Констанцио в петък, дни преди банката да започне дългоочакваните дискусии за бъдещето на стимулите, съобщава Ройтерс.

Предвид инфлацията, която не успява да достигне целта на ЕЦБ от почти 2% вече над четири години и половина, допълнително забавяне може да подкрепи аргументите за удължаване на стимулите на ЕЦБ, макар че икономиката на 19-членния блок се радва на най-доброто си представяне от глобалната финансова криза насам.

Нарастващата несигурност около силата на световното икономическо възстановяване, и най-вече това на САЩ, прави нормализирането на инфлацията и нивата на безработицата в еврозоната по-трудно“, каза Констанцио на конференция в Италия.

Силната рефлационна фаза на глобално ниво, която изглеждаше възможна в началото на годината, не се случи“, каза Констанцио по време на конференцията. „Затова задачите за нормализирането на инфлацията и безработицата до приемливи нива продължават да бъдат трудни“.

Централните банкери са загрижени за слабата инфлация, тъй като нинските нива носят риск икономиката да попадне в дефлация, ако има внезапен шок за растежа.

Констанцио предупреди още за риск от внезапно засилване на пазарната волатилност и затягане на финансовите условия въпреки относително стабилния глобален растеж.

Финансовите условия може въпреки това внезапно да се влошат в резултат на развития в САЩ и в развиващите се икономики или на геополитически рискове, които може да предизвикат остри пикове при продължително ниска волатилност“, добави той.

Изкупуването на облигации на стойност 2,3 трлн. евро от ЕЦБ, което цели да съживи инфлацията, би трябвало да приключи в края на годината и централните банкери обещаха да решат тази есен дали да продължат схемата или да започнат да я намаляват.

Макар че консервативните централни банкери подкрепят методично, но сравнително бързо излизане, други предупреждават, че инфлацията – основният мандат на банката – ще остане под целта си през следващите години. Подобно забавяне потенциално се изостря от бързо спиране на количествените облекчения.

Включвайки се в този дебат, гуверньорът на Австрийската централна банка Евалд Новотни заяви, че е логично да има обсъждане на внимателно излизане от програмата.

Въпросът е не дали трябва рязко да ударим спирачките“, каза той в петък. „Той е в това как да инициираме нормализирането внимателно. Това е разумното обсъждане“.

Трябва да сме внимателни, колкото по-дълго остане политиката, толкова по-големи са страничните ефекти“, добави Новотни. Той заяви още, че поскъпването на еврото спрямо долара, което тревожи някои от колегите му, не трябва да се драматизира или преувеличава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още