IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помощите за деца ще се определят по препоръка на директорите на училищата

Промяната е част от мерките за предотвратяване на отпадането на деца от училище

17:30 | 01.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Видът на месечната помощ за деца ще се определя по предложение на директорите на училищата. Това се предвижда в Преходни и заключителни разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, с който се правят промени и в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца.

Според тях видът на помощта в натура при предоставяне на еднократна помощ за първокласник и на месечна помощ за дете до завършване на средно образование ще се определя по предложение на директора на съответното училище. Помощите в натура за пълно или частично плащане на такси за детска ясла или градина, детска кухня или столово хранене ще се предоставят чрез заплащане на съответните такси или средства от съответните дирекции „Социално подпомагане“. 

Същият ред ще се регламентира и за помощите в натура за пълно или частично заплащане на участието на детето в организирани от училището/детската градина мероприятия (екскурзии, посещения на исторически, културни и други обекти, лагери и др.), съобщават от социалното министерство.

Поправките са разработени от Министерството на труда и социалната политика във връзка с поетите ангажименти за съвместна работа на институциите по обхващане в образователната система и предотвратяване на отпадането на деца от училище.

Целта на промените е да се регламентира по-добрата обвързаност между плащането на помощите и посещението на децата в училище, както и гарантирането, че те ще бъдат съобразени с потребностите на децата и ще се ползват по предназначение.

С промените се регламентира, че предоставянето на месечна целева помощ за заплащане на наем на общинско жилище на самотен родител с дете/деца в предучилищна и училищна възраст се обвързва с редовното посещение на предучилищна и училищна подготовка.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още