IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея твърди, че е разработила водородна бомба "с голяма разрушителна сила“*

Пхенян извърши нов ядрен опит тази сутрин, водородният заряд може да бъде качен на междуконтинентална балистична ракета

09:16 | 03.09.17 г. 4
<p>
	Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: Архив Ройтерс

Северна Корея заяви днес, че е разработила по-съвършено ядрено оръжие "с голяма разрушителна сила" и лидерът Ким Чен-ун лично е инспектирал водородната бомба, която ще бъде инсталирана на нова междуконтинентална балистична ракета, предава Ройтерс.

Според севернокорейската агенция КЦТА Ким е посетил националния Институт за ядрени оръжия и е наблюдавал инсталирането на водородна бомба на новата междуконтинентална балистична ракета, съобщава БТА.

Мощността на водородната бомба е еквивалентна на стотици килотонове, тя може да бъде детонирана на голяма височина, а нейните компоненти са собствено производство на страната, което й позволява да построи толкова ядрени оръжия, колкото иска, казва се в съобщението на Пхенян, цитирано от южнокорейската агенция Йонхап.

Припомняме, че в петък (1 септември) Франция предупреди, че Северна Корея е на броени месеци от това да се сдобие с капацитет да изстрелва балистични ракети с голям обсег.

Западните сили отдавна призовават Китай да прояви по-голяма дипломатическа активност за решаване на проблема с ядрената програма на страната и да спазва изцяло въведените нови, по-строги санкции срещу страната.

В края на август Северна Корея извърши ново ракетно изпитание, като този път ракетата прелетя над северната част на Япония.  

Междувременно Геофизичният институт на САЩ отчете земетресение с магнитут 6,3 на територията на Северна Корея, което се смята, че е причинено от нов ядрен опит.

Това е шестото и най-мощно досега устройство, детонирано на опитния полигон, посочва FT. 

Премиерът на Япония Шиндзо Абе междувременно потвърди за новия ядрен опит и го определи като "абсолютно недопустим". 

Малко преди самия опит Абе е разговарял по телефона с американския президент Доналд Тръмп за Северна Корея.

Според председателя на парламентарната комисия по отбраната на Южна Корея земетресението вероятно е било в резултат от взривяването на 100-килотен заряд, който е четири до пет пъти по-голям от бомбата, хвърлена над японския град Нагасаки през 1945 г., предава БТА.

Междувременно Пхенян потвърди, че е направил опит с водородна бомба, качена на ракета, и той е бил "напълно успешен". Водородният заряд, с който е направен днешният опит, може да бъде качен на междуконтинентална балистична ракета.  

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
hagan
преди 6 години
пропадането на северно Корея го чета 10 години умряли от глад нечовешкия режим успя да направи водородна бомба и ракети летящи на 7000км-приставете си ако има демокрация щяха да направят световна безплатна енергия ида идат до съзвездие Андромеда-когато човек почне да вярва на това което му се иска ще трябва да приеме за настоящо това което не иска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Тоя бузестия явно не споделя твоите ценности .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
bgMan
преди 6 години
Поздравления.Успя да настрои целия свят срещу себе си.Само някакви мизерни, ттъпи русофилски *** останаха на негова страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
Тоя Ким Чен Ун в петък е отворил дълги на жълтото и къси за борсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още