IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: БРИКС трябва да засили сътрудничеството си с други държави

Заради сложната външна обстановка държавите от групата ще се сблъскат с трудности, но потенциалът им за развитие не се променя, коментира президентът на Китай

15:47 | 03.09.17 г. 2
<p>
	Президентът на Китай Си Дзинпин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Архив Ройтерс

Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) трябва да засилят сътрудничеството си с държави извън обединението, за да могат успешно да отговорят на предизвикателствата пред икономиките си, свързани с растежа.

Това коментира китайският президент Си Дзинпин при откриването на Деловия форум на БРИКС в град Сямън, Китай. Той предхожда срещата на върха на петорката, предава ТАСС.

"Сега мнозина, виждайки колебанията в растежа на нововъзникващите пазарни икономики, си правят извода, че БРИКС отслабва", казва Си Дзинпин. "С оглед на тежката и сложна външна обстановка страните от БРИКС неизбежно ще се сблъскат с трудности, но същевременно никога не трябва да губят увереност в бъдещето, затова и не се променя техният потенциал и тенденция към развитие", допълва той, цитиран от БТА.

Сред начините за преодоляване на икономическите трудности китайският президент посочва разширяване на сътрудничеството със страни, които не влизат в обединението. "Трябва да се разширят сферите на сътрудничество на БРИКС, да се насърчи моделът на сътрудничество "БРИКС плюс", както и да се създаде отворена и многополюсна мрежа от партньори", казва той.

Си Дзинпин посочва, че една от целите на предстоящата среща на върха на БРИКС е и решаването на конкретни задачи. "Поканихме лидерите на петте страни, които не влизат в БРИКС - Тайланд, Мексико, Египет, Гвинея и Таджикистан, за да обсъдим международното сътрудничество и сътрудничеството Юг-Юг, както и постигането на целите на ООН за устойчиво развитие 2030", уточнява китайският президент.

Днес в Сямън пристига и руският президент Владимир Путин и според програмата на форума той ще се срещне с до края на деня със Си Дзинпин.

Освен участието в общите заседания, които ще бъдат на 4 и 5 септември, Путин има предвидени двустранни срещи с индийския премиер Нарендра Моди, с президента на ЮАР Джейкъб Зума, президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, с премиера на Тайланд Прают Чан-оча и с президента на Мексико Енрике Пеня Нието.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 6
julian12
преди 6 години
Не е баш тъй. "Който не иска със...". Много малко искат, но войските от пактаразположени уж за да пазят може и друга работа да свършат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Си Дзинпин се оказа един от най-активните, големи и водещи глобалисти на съвременния свят. Доста по-голяма роля му е дадена от това да бъде водеща фигура в Китай. Целта е който не иска със САЩ, да бъде лапнат в БРИКС, после ако има други проблемни дето не искат на едното или другото място ще им измислят и трето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още