IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 60-70% от стоките в хипермаркетите са от български доставчици

За десет години навлизането на търговските вериги увеличава заетостта на търговията на дребно с 12%, показва проучване на Института за пазарна икономика

14:30 | 04.09.17 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Стоките от български доставчици съставляват приблизително 60-70% от общия обем на изделията, продавани в магазините на търговските вериги.

Това е един от изводите в изследването "Видимите и невидимите ефекти от навлизането на модерната търговия в България: факти срещу митове" на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Принос

Търговските вериги извършват сериозни инвестиции в страната - към края на 2015 г. преките чуждестранни инвестиции в търговията на дребно са 2,6 млрд. лева, или 5,8% от общите ПЧИ с натрупване към този момент, сочи проучването, предоставено на Investor.bg.

В него се посочва, че един от митовете около модерните търговски формати е този за масовите фалити на малки магазини и загуба на работни места.

Статистиката показва, че между 2005 г. и 2015 г. заетите в търговията на дребно нарастват с около 12%. Този ръст показва, че навлизането на модерните търговски формати на практика води до нетно увеличение на заетостта в сектора, коментират от ИПИ.

В института посочват и факт, който разбива друг мит, че навлизането на модерната търговия изтласква традиционните търговци от пазара. Фирмите с над 250 заети държат едва 26% от търговията на дребно, пише в анализа на ИПИ. 

От института анализират и друг факт, според който търговските вериги предлагат чувствително по-високи заплати на своите служители в сравнение със заетите в малките фирми.

Средната брутна месечна заплата в супермаркетите през 2015 г. е била 976 лева, или над два пъти по-висока от тази в най-малките предприятия с до девет заети (449 лева), констатират експертите на института.

Според тях трудът в най-големите фирми в сектора е и много по-производителен. За пример от ИПИ дават средната годишна добавена стойност на един служител в хипермаркетите – 22,2 хил. лева, докато при малките фирми тя е едва 5,1 хил. лева.

                                     Десетте най-големи търговски вериги за храни в България, 2015 г.

Източник: Euromonitor, Капитал, данните за приходите са превалутирани от щатски долари по среден курс
за 2016 г. от 1,76 лева за долар. *Данните в скоби са за 2014 г.

В ИПИ са категорични, че модерната търговия влияе положително за изсветляване на икономиката, защото големите  търговски вериги помагат за по?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 3
opo
преди 6 години
Голямо неблагоразумие си проявил, аз отдавна съм се отказал от тези български храни. Сирене, има за 10лв.кг. гръцко, салам им апак някъде за толкова в Лидл и Кауфланд, разбира се задължително не български. От българските храни май само зарзават купувам и хляб, преработените храни наше производство почти без изключения са поевтинени и не струват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 6
Vesko94
преди 6 години
Колко ли парички са прибрали от ИПИ, за да напишат поредния им поръчков анализ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
melon
преди 6 години
Български доставчици не означава автоматично българска стока, според мен. Тези доставчици спокойно може да са вносители на предлаганите стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
Sakamano
преди 6 години
Тази статия не се отнася теб, а за производителите и търговците. Ако си един от тях ще те изслушам с интерес, а иначе ми дрeмe на шaлтeра какво си купуваш и какво ядеш. Боклучавите храни се продават заради ниската потребителска култура. Ако повечето хора търсеха качество, повярвай, щеше да има кой да им го предложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 13
sdar
преди 6 години
И това положителна или отрицателна новина е?Аз лично обикновено винаги пазарувам в Лидл, понякога в други вериги, е разбира се предпочитам да пазарувам ядене в чужбина когато ми се удаде възможност. Лидл що годе предлагат някакво сносно качество продукти, основно внос. Наскоро се излъгах да вляза в Булмаг и ща-неща купих няколко неща, сирене, шпеков салам, хляб и още няколко дреболии, като се замисля все български неща. От всичкото само хляба ставаше за ядене. Сиренето беше отвратително, все едно ядеш тебешир. Шпекът беше нещо неопределено като нишестян крем със сланина и много сол, пакетиран като салам. Такива "деликатеси" никъде в чужбина не съм виждал, то и на куче да го хвърлиш ще го подмине. Така че такива неща като българско ядене, ами не, благодаря. Някой ден като се въведе контрол и стандарт на храните у нас, тогава може, но засега се въздържам от опасни и гадни експерименти с български храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още