IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите, прогнозирали подема на еврото тази година, сега очакват корекция

В началото на годината доларовата мания беше в разгара си, а сега пазарите са в „еврофория", казват от UBS Wealth Management

19:10 | 04.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите, които прогнозираха тазгодишния подем при еврото, сега очакват валутата да изгуби инерция, съобщава Bloomberg.

UBS Wealth Management прогнозира в началото на годината, че единната валута ще поскъпне, а сега смята, че може да има корекция. От компанията за управление на активи тогава оставиха прогнозата си за валутата на ниво 1,15 долара за евро, докато анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакваха среден курс от около 1,03 долара или дори паритет.

Еврото започна слабо тази година, тъй като пазарните участници бяха с мечи нагласи за долара предвид обещанията на Доналд Тръмп за фискални реформи. При липсата на такива реформи обаче еврото поскъпна на фона и на подобрена икономическа среда и по-малко политически рискове.

„В началото на годината доларовата мания беше в разгара си, а сега пазарите са в „еврофория“, тъй като смятат, че ЕЦБ ще започне да свива покупките на облигации в началото на 2018 г.“, коментира Марк Хефеле, главен инвестиционен директор в UBS Wealth Management.

„Но по-голямата част от подема на еврото може би вече е отминала, поне за следващите няколко месеца“, допълва той. По думите на Хефеле доларът може да поскъпне в краткосрочен план, ако администрацията в САЩ успее да прокара данъчното законодателство или да вдигне тавана на дълга.

UBS Wealth Management съветва инвеститорите да запазят неутрална позиция за еврото спрямо долара и прогнозира, че след шест месеца курсът ще е 1,18 долара за евро.

От началото на годината единната валута поскъпна с 13% спрямо долара. Въпреки това едва 21 от всички 109 анкетирани икономисти очакват курсът да е 1,20 долара или повече до края на годината.

ЕЦБ заседава в четвъртък и редица стратези очакват тогава президентът на институцията Марио Драги да започне поне с реториката си да полага усилия да овладее поскъпването на единната валута.

„Макар че темпът на допълнително поскъпване би бил умерен, еврото вероятно ще бъде добре подкрепено“, смятат от UniCredit. Според банката обменният курс ще приключи годината на ниво 1,20 долара за евро. Commerzbank пък смята, че еврото ще изгуби известна сила спрямо долара.

От Bank of America Merrill Lynch казват, че еврото е надскочило нивата, които последните данни биха оправдали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
Grosss
преди 6 години
Всеки смята каквото му оттърва,накрая фед обърква сметките .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още