IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделието в Русия процъфтява след санкциите срещу Запада

Произведената селскостопанска продукция расте в пъти, а акциите на аграрните холдинги поскъпват

19:18 | 04.09.17 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Земеделието в Русия процъфтява, след като страната въведе ембарго върху вноса на западна продукция, пише в анализ на Financial Times.

Ако западните санкции имаха за цел да смачкат бизнеса в Русия, това не бе усетено от местните акваферми. В студените води на Баренцово море най-големият руски производител на сьомга е увеличил производството си повече от шест пъти до момента и това е част от подема на руската агроиндустрия след рестрикциите към чуждестранните вносители.

В Русия ферми, поля, оранжерии и фабрики за торове процъфтяват, след като потребителите се обърнаха към местното производство, предвид най-лошите отношения между Москва и Запада в рамките на едно поколение.

След като ЕС и САЩ наложиха санкции на руски фирми след анексирането на Крим през 2014 г., Москва отговори с ембарго за западния внос на храни.

Изведнъж бяха забранени 60% от общия внос на месо и риба в страната, 50% от млечните продукти, зеленчуците и плодовете, което създаде огромни възможности за местните производители. Общият внос на храни от ЕС падна с 40% между 2013 и 2016 г.

„Руското земеделие е в подем и несъмнено виждаме голям интерес от страна на чуждестранни инвеститори“, заяви Андрей Гурев, генерален директор на водещата руска компания за производство на торове "ФосАгро".

Компанията „Руска аквакултура“ е увеличила с 664% произведената риба през първата половина на 2017 г. в сравнение с миналата година и наскоро е отворила нова рибна ферма с капацитет 1500 т, като част от плановете да удвои продукцията догодина. 

Целта е увеличение на производството от 25 хил. до 30 хил. т към 2025 г. и пазарен дял от 25 на сто на доминирания в момента от вносители пазар, казва директорът на компанията Иля Соснов.

Продажбите на най-крупния земеделски производител „Русагро“ са нараснали с 16% през 2016-та в сравнение с предходната година, включително с 49% ръст в продажбите на зърнени култури като пшеница и царевица.

Произведената пшеница от Steppe, част от конгломерата Sistema, е нараснала с 80% миналата година.

Компаниите от хранителната и земеделската индустрия в Русия са направили инвестиционни разходи от 5 млрд. долара през 2016 г. и през последните няколко години местните производители са имали шанс да спечелят пазарни дялове, включително в секторите плодове, зеленчуци, сирене, мляко и някои категории месо, заяви Николай Ковальов, анализатор във VTB Capital.

Стойността на акциите на „Руска аквакултура“ е нараснала четирикратно, а на "Русагро", "ФосАгро" и производителя на месни продукти "Черкизово" се е удвоила от 2014 г. насам. Steppe преговаря с инвестиционни банки за IPO, планирано за 2019 г. Компанията купува 130 хил. хектара земя тази година, за да заеме общо 500 хил. хектара и инвестира в нови оранжерии за краставици и домати.

Компанията "Ренова", руска инвестиционна група на милиардера Виктор Векелсберг, инвестира 390 млн. евро в оранжерии, което е първата стъпка на дружеството в земеделието.

Прогнозите са, че в Русия ще бъдат произведени 130 млн. т зърнени култури тази година, според базирания в Москва консултант ProZerno, с което ще бъде надминат рекордът от времето на СССР през 1978 г. – период на големи инвестиции в държавни колективни стопанства.

Страната може да изнесе рекордните 40 млн. т тази година, каза тази седмица агроминистърът Александър Ткачов. Миналата година за първи път от десетилетия насам Русия изпревари САЩ по износ на жито и се очаква да детронира ЕС като най-големия износител в света тази година, според Министерството на земеделието на САЩ.

Новите, наложени от Вашингтон санкции в последните седмици, предполагат, че отношенията едва ли ще се подобрят скоро и земеделските производители ще инвестират дългосрочно.

"Санкциите ни дадоха преднина. Смятам, че санкциите, свързани с храната, ще бъдат отменени последни", каза Гурев пред FT.

„Западът се простреля сам в крака. Санкциите трябваше да засегнат Русия, но руското земеделие спечели“, казва инвеститорът от САЩ Джим Роджърс, собственик на акции във "ФосАгро". В Русия „текат пари“ и се трупа опит, смята той.

Докато 145 млн. руснаци създават добър вътрешен пазар, много местни агрокомпании виждат дългосрочния си ръст в износа.

"Без съмнение Русия ще храни света. Ние разполагаме с обработваема земя, вода, технологии и инфраструктура ", каза Гурев. "Страните просто ще бъдат изправени пред недостиг на храна, ще гледат към Русия и ще инвестират в Русия, за да се защитят", прогнозира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 6 години
Забравих да Ви честитя 30-тата годишнина от кацането на Матиас Руст на Червения площад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 6 години
Може да го построи, но когато стане това ми се обади.. Ще ти обясня особеностите на руския национален бизнес. Българин, поканен да развива хранително-вкусова промишленост(салами, колбаси, кренвирши) в руски закрит град. Всичко върви добре до третия месец когато руснаците усвояват технологията. На четвъртия изведен, с автомат опрян на главата до украино-румънската граница(тогава Украйна беше тяхна). Съобщават му че ако се върне ще го у...... Та много здраве на Шуменския от бача му Стоен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 6 години
Тя и щерката на Лавров така, на социални помощи в Ню Йорк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 4
nobel
преди 6 години
А пък аз се чудех защо шуменският Жорко иска да строи завод за консервирани храни в Новосибирск. Високи цени + голямо търсене е мечта за всеки производител. Говореше за някакви 42 декара в индустриалната зона, ако си спомням добре. На такава площ може да се построи наистина мащабно предприятие. Най-искрено му желая успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
грифин
преди 6 години
"неемръснадума" цензуркаааа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
грифин
преди 6 години
В цивилизования свят "социални помощи" не е *** дума - напротив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 10
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Момче, а 45 милиона американци живеят на купони и социални помощи.... понеже са прекалено богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 7
dakl
преди 6 години
А само селското стопанство ли расте бързи темпове? А производството на оръжейната промишленост вече надмина и най нежеланите за опонентите масщаби!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 34
Стоян Петров
преди 6 години
Момче, тези наистина умират от глад, защото 20 МИЛИОНА съществуват със заплащане под жизнения минимум. Селско стопанство в Русия не може да има не поради климата, а заради това че няма частна собственост върху земята. Бачкерите в агрохолдингиде(разбирай нашите хора) получават от 10 до 20 хиляди рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 16
markov
преди 6 години
умреха в мокрите соросойдни сънища
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още