IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите санкции на ООН може да са срещу 50 хил. работещи в чужбина севернокорейци

Над 50 хил. севернокорейци работят в чужбина. Те носят между 1,2 млрд. и 2,3 млрд. долара годишно на режима в КНДР

22:47 | 04.09.17 г. 1
<p>
	Матю Райкрофт. Снимка: Ройтерс</p>

Матю Райкрофт. Снимка: Ройтерс

Британският постоянен представител в ООН Матю Райкрофт повтори предложението си Съветът за сигурност да насочи санкции срещу работещите в чужбина севернокорейци, които изпращат пари на режима, предаде DPA.

Според Райкрофт Съветът за сигурност трябва да гарантира, че сегашните му санкции срещу режима ще бъдат приложени бързо, както и "да ограничи още неетичната експлоатация на севернокорейски работници в чужбина".

На извънредното заседание на Съвета за сигурност британският постоянен представител подчерта, че това ще бъде още една стъпка към прекъсване на финансирането, на което режимът в Пхенян разчита, за да продължава незаконните си и дестабилизиращи програми.

Северна Корея (КНДР) провежда по-чести и по-дръзки изпитания, въпреки че от 2006 г. насам ООН й е налагало санкции седем пъти с цел да я накара да се откаже от ядрените си амбиции. Вчера Пхенян съобщи, че е извършил изпитание на водородна бомба, която може да бъде монтирана на междуконтинентална балистична ракета.

Над 50 хил. севернокорейци работят в чужбина. Те носят между 1,2 милиарда и 2,3 милиарда долара годишно на режима в КНДР, според оценки на ООН. Повечето от тях работят в Китай и Русия, според доклад за човешките права. Представителите на Москва и на Пекин заявиха, че само санкциите няма да бъдат достатъчни за намаляване на напрежението, отбелязва DPA.

Най-строгите санкции срещу Северна Корея досега бяха наложени само преди седмици. Те включват пълна забрана на износа на въглища и желязо и спират продажбата на севернокорейска оловна руда и морски храни. Освен това ООН наложи забрани за пътуване и замразяване на активите на компании и частни лица.

Очакваше се тези санкции да навредят сериозно на икономиката на КНДР и да намалят годишните постъпления с една трета. По-малко от месец след приемането на резолюцията севернокорейският режим изстреля четири ракети за една седмица, три от които паднаха в Японско море, а четвъртата прелетя над японския остров Хокайдо.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
fri
преди 6 години
Най- много ще ги ударят санкции, които ще спрат петрола имКитай ги снабдява с петрол.САЩ обаче ще им намерят цаката...;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още