IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли краят на управлението на семейство Кастро?

До края на този месец кубинците ще се събират на малки групи, за да определят своите кандидати за изборите за общински съвети на 22 октомври

08:26 | 05.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Куба започна вчера 5-месечен политически преход, който се очаква да сложи край на започналото преди близо 60 години управление на братята Кастро, предаде Асошиейтед прес.

До края на този месец кубинците ще се събират на малки групи, за да определят своите кандидати за изборите за общински съвети на 22 октомври. Това е първото от поредица гласувания на местно, провинциално и, накрая, на национално равнище, отбелязва АП. На следващите етапи ще бъдат избрани членовете на провинциалните събрания и на парламента.

Очаква се до февруари новото Национално събрание на народната власт, еднокамарният законодателен орган, да избере председател на Държавния съвет (де факто - държавен ръководител) и членове на влиятелния орган. 

86-годишният Раул Кастро, който понастоящем е председател на Държавния съвет, казва, че ще подаде оставка от поста дотогава, но се очаква да остане начело на управляващата Кубинска комунистическа партия. През 2008 г. той наследи като президент своя по-голям брат Фидел, историческия лидер на Кубинската революция от 1959 г., който се оттегли заради здравословни проблеми и почина миналата година. 

Раул Кастро започна поредица бавни и ограничени социално-икономически реформи. Кубинският лидер освен това постигна споразумение с предишния президент на САЩ Барак Обама за възстановяване на двустранните отношения.

От дълго време се очаква следващият председател на Държавния съвет на Куба да стане Мигел Диас-Канел Бермудес. 57-годишният първи заместник на Раул Кастро стои далеч от общественото внимание през последните години. 

Други партии освен комунистическата нямат право на участие в изборите за общински съвети и властите работят за възпрепятстване на избирането на опозиционни кандидати. Критиците определят изборите като безсмислено упражнение, целящо да създаде илюзия за демокрация, отбелязва АП.

Опозиционна коалиция заяви, че очаква 170 дисиденти да се борят да бъдат номинирани за общинските избори. При предишни избори няколко опозиционери достигнаха до тази фаза, но бяха победени на самите избори.  

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още