IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските фермери са против отпадането на директните плащания

Секторът осъзнава необходимостта от подпомагане на по-малките стопанства, но с пазарни стимули и за определен срок, показват резултатите от анкета сред стопани

15:56 | 05.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В анкета за бъдещето на европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) 94% от участвалите фермери са на мнение, че  на този етап директните плащания трябва да останат, вместо да бъдат заменени от мерки за управление на риска.

Общо 51% от анкетираните са на мнение, че сегашното съотношение във финансирането трябва да бъде променено. 56% от запитаните искат Втори стълб (Програма за развитие на селските райони - ПРСР) да получи по-голямо финансиране за сметка на Първи стълб (директните плащания за обработваема земя и пазарна подкрепа). Според 81% двата стълба отговарят на нуждите на сектора.

Попълването на въпросника е част от инициативата на Института за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро „ОСП след 2020 – Изборът на България“. Основната цел на инициаторите е чрез информационна кампания, анкети и дебати в страната да ангажират вниманието на всички заинтересовани с бъдещето на ОСП.

Според 40% от земеделците страната ни е готова да направи следващата крачка като замени Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) със Схемата за основно плащане.

Почти пълно единодушие цари сред анкетираните за възможността национални правителства да дофинансират своите фермери – 92% смятат, че тя трябва да бъде премахната, тъй нарушава конкурентоспособността между отделните държави членки на ЕС.

Три четвърти от анкетираните смятат, че управлението на риска трябва да бъде задължително за всички стопанства и да бъде организирано на ниво държава членка, вместо на ниво отделна ферма. Съответно финансирането на подобна схема трябва да дойде по линия на Първи стълб.

Трябва ли да се промени съотношението във финансирането между първи и втори стълб?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 6 години
Магазините ще са пълни с некачественни продукти до момента в който се премахне всякакво подпомагане и данъците при продажба на хранителни продукти. В този момент вносът напълно ще спре с изключение на разни южни плодове и неща които не могат да бъдат произведени тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още