IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея е готова да изпрати "още подаръчни пакети" на САЩ

Пхенян може да разработи балистични ракети, достигащи Европа, по-скоро от очакваното, предупреждава френският министър на отбраната

17:55 | 05.09.17 г. 2
<p>
	Севернокорейският лидер Ким Чен-ун. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Снимка: Архив Ройтерс

Броени дни след най-мощния досега ядрен опит един от топ дипломатите на Северна Корея каза днес, че страната му е готова да изпрати "още подаръчни пакети" на САЩ, предава Ройтерс.

"Горд съм да кажа, че само преди два дни КНДР успешно извърши опит с водородна бомба, предназначена за междуконтинентална балистична ракета, съгласно плана си за създаване на стратегически ядрени сили", каза посланикът на Пхенян към мисията на ООН в Женева Хан Те-сон пред Конференцията на ООН по разоръжаването, съобщава БТА.

Неотдавнашните самозащитни мерки на моята страна са "подаръчен пакет", предназначен не за друг, а за САЩ, каза той. "САЩ ще продължат да получават още такива подаръци, докато не престанат с безразсъдните си провокации и с безплодните си опити да оказват натиск върху КНДР", посочи Хан без повече пояснения.

Военните мерки, предприети от Северна Корея, са "израз на политиката й на сдържане и на правото й на самозащита" с цел да се даде отпор на "постоянното нарастваща от десетилетие ядрена заплаха от страна на САЩ и на враждебната политика, насочена към изолиране на моята страна", подчерта севернокорейският дипломат. 

"Натискът и санкциите никога няма да имат ефект върху моята страна. КНДР никога и при никакви обстоятелства няма да заложи своя сдържащ ядрен потенциал на масата за преговори", заключи той. 

На свой ред американският представител на конференцията Робърт Уд предупреди, че "ракетно-ядрената програма на севернокорейския режим е заплаха за всички нас". "Време е да заявим, че опитите, заплахите и дестабилизиращите действия (на Пхенян) няма повече да бъдат толерирани", подчерта той. 

Френският министър на отбраната Флоранс Парли предупреди, че Северна Корея може да разработи балистични ракети, достигащи Европа, по-скоро от очакваното, допълва Ройтерс. "Сценарият за ескалация към широкомащабен конфликт не може да се изключва. Има опасност Европа да се озове в обсега на ракетите на (севернокорейския президент) Ким Чен-ун по-скоро от очакваното", каза Парли в реч пред френски военни в Летния университет по отбрана в югоизточния град Тулон.

В същата реч министърът на отбраната съобщи, че Франция ще се сдобие с въоръжени дронове, каквито вече имат САЩ, Израел, Великобритания и Италия, предаде Франс прес.

"Реших да задействам процеса по въоръжаване на нашите дронове за разузнаване и наблюдение. Това ще се отнася на първо време за дроновете "Рийпър", които купихме от САЩ", заяви тя.

В момента Франция притежава шест безпилотни самолета "Рийпър" - пет в Нигер за следене на джихадистите в Сахел и един в Коняк, Югозападна Франция.

"В средносрочен план бъдещият европейски дрон, който разработваме с Германия, Италия и Испания, също ще бъде въоръжен", добави френският министър на отбраната. Според нея френските военни части по този начин ще станат по-ефикасни и ще ограничат риска от съпътстващи щети.

Същевременно руският президент Владимир Путин настоява, че военна намеса няма да доведе доникъде, а са необходими преговори за намиране на решение на проблемите на Корейския полуостров.

Германският канцлер Ангела Меркел призова днес Европа да играе водеща роля за уреждане на кризата със Северна Корея, предаде ДПА. "Европа има важен глас в света и трябва да използва този глас в ситуацията (със Северна Корея)", каза Меркел в последния ден от работата на парламента преди парламентарните избори в Германия този месец.

След като разговаря с южнокорейския президент Мун Дже-ин и американския президент Доналд Тръмп за заплахата от Северна Корея, Меркел заяви, че външните министри на страните от Европейския съюз ще се срещнат в Германия през почивните дни. По думите й министрите ще обсъдят налагането на нови санкции на Северна Корея заради ядрената й програма и това е "спешно необходимо", посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 3
supertrader
преди 6 години
Колкото повече се занимават с тях, толкова повече ракети и бомби ще правят..По добре да разузнаят кой им даде бомба да я гръмнат и представят като поредния си успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още