IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България представи газовия хъб "Балкан" на турския енергиен министър

България и Турция са стратегически партньори – през двете страни преминават естествените потоци на природния газ, подчерта премиерът Борисов

21:32 | 06.09.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

България представи реализацията на концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център „Балкан“ пред турския министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак, който бе на еднодневно посещение у нас и се срещна с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

В рамките на предпроектното проучване ще бъдат разгледани всички входно-изходни точки за доставки на природен газ, включително и входна точка Турция, бе посочено по време на срещата, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Петкова припомни, че продължава модернизацията и разширението на българската газопреносна мрежа, което ще позволи увеличаване на капацитета за транзит от България за Турция, ще има възможност и за реверсивни доставки към страната ни. Подчертано беше и стратегическото значение на междусистемата газова връзка Турция-България, по която двете страни ще продължат да работят.

"Република Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с Република България, което ще доведе до сигурност на енергийните доставки", заяви Берат Албайрак.

От турска страна бе проявен интерес и за проучване на възможностите за изграждане на допълнителни електропреносни линии, които да осигурят увеличаване на капацитета на износ на електроенергия от България към Турция.

„България и Турция са стратегически партньори – през двете страни преминават естествените потоци на природния газ“, подчерта премиерът Борисов.

Двете страни се договориха за реализацията на съвместни проекти, които ще доведат до сигурност и диверсификация на доставките на природен газ, както и постигане на конкурентни цени за индустрията и бита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 6 години
За газов разпределител(хъб) е нужно наличието на голямо газово хранилище от порядъка на десетки млрд метра кубични. С такова БГ не разполага. Всичко останало са празни приказки.Благодарение на 'умната' си политика в посока 'конграчулейшънс', бат'Бойко спря проекта към Варна. Това сам той си го каза в интервю. Затова сега вместо да инкасираме такси, ще лапаме мухите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 6 години
Борисов иска директна тръба от "Турски поток" към България.ДАЛИ ТОВА ГО ИСКАТ ГЪРЦИТЕ И РУСНАЦИТЕ?Разбира се, че НЕ!За руснаците доставените за България количества газ са НИЩОЖНИ като обем. За тях ние не представляваме СТРАТЕГИЧЕСКИ пазар.За рашките пазара сега е КИТАЙ и ОТСКОРО ЯПОНИЯ.ЕВРОПА остана на втори план, а ние изобщо не се вписваме в техните планове. Що се отнася до КИПЪРСКИ ГАЗ то възможността за неговото ползване минава през един конфликт между ГЪРЦИЯ и ТУРЦИЯ, който предстои и е на дневен ред. КОЯ СТРАНА ЩЕ ЗАЕМЕМ В ТОЗИ КОНФЛИКТ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Grosss
преди 6 години
Ще се задоволяват само нуждите на страната,за какво ни е този хъб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Grosss
преди 6 години
Изпуснахме питомното, сега ще търсим дивото.Шменти-капели като наоня филм на Владо Въргалата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
jikev
преди 6 години
"България представи газовия хъб "Балкан" на турския енергиен министър"Ама те не са ли знаели за Хъба до сега?Мале, мале...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
"Двете страни се договориха за реализацията на съвместни проекти, които ще доведат до сигурност и диверсификация на доставките на природен газ, както и постигане на конкурентни цени за индустрията и бита."Ъхъ , конкурентни ша са . а още по конкурентни могат да станат когато купуваме от Гърция а тя от Турция .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още