IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Горанов: Извън правомощията на правителството е да уволни Калин Митрев

След медийните публикации прокуратурата и НАП ще проверяват случая с представителя на България в ЕБВР

12:10 | 07.09.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group </em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Извън правомощията на правителството е да уволни представителят на България в ЕБВР, но ще се изиска позицията на банката. Това обяви в четвъртък финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от агенция „Фокус“.

"Във връзка с големия интерес от последните дни заради публикация в немската и английската преса, в които се намесва името на българския представител в ЕБВР, докладвах на правителството обясненията, които получих от г-н Митрев. Той твърди, че периодът, за който се отнасят получените от него доходи, е извън този, в който той е бил представител на българската страна в банката. Това се потвърждава от посочените периоди в медиите за постъпилите доходи. В позицията си г-н Митрев заявява към правителството, че върху всички тези доходи са платени данъци в България. Нещо, което можем лесно да установим със съответната проверка в регистрите на НАП“.

Той уточни, че са коментирали в правителството ситуацията и са преценили, че дотук имат само медийни публикации и информация от страна на заинтересованата страна Калин Митрев.

„Българското правителство преди да вземе окончателна позиция ще изисква с писмо позицията на ЕБВР. След получаване на реакция от страна на международната банка, ще оформим нашата позиция. Българското правителство номинира и предлага, но не избира алтернативния директор на Европейската банка за възстановяване и развитие“, каза той и добави, че „в този смисъл, ако очакванията са, че ние можем с решение на правителството да уволним г-н Митрев, това излиза извън нашите правомощия“.

Междувременно главният прокурор е разпоредил проверка по публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Митрев, съобщи на сайта си ведомството.

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната агенция по приходите ще бъдат възложени действия, свързани с предмета ѝ - дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари.

Investor.bg припомня, че след международно журналистическо разследване британският в. Guardian публикува информация за схема, чрез която властите в Азербайджан са плащали на политици и журналисти за отклоняване на критиките срещу властта в страната.

В периода 2012-2014 г. са извършени над 16 хил. плащания на обща стойност почти 3 млрд. долара.

В схемата се появи името на Калин Митрев – представител за България в Европейската банка за възстановяване и развитие и съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Митрев междувременно опроверга информацията, като посочи, че средствата са превеждани прозрачно в законни негови сметки за консултантска дейност, за които е платил данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Etihad
преди 6 години
http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/09/08/3038411_ebvr_oproverga_vladislav_goranov_za_kalin_mitrev/?ref=cheteno24
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Такъв тип разследвания са много под нивото на широката публика.Публична тайна е, съпрузи/съпруги/баджанаци и шуреи масово търгуват с доверие и злоупотребяват с публичната власт, с която разполагат. Корупцията и лобизма не са измислени в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още