IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ с нов опит да затегнат регулациите за пенсионните дружества

Отпада забраната спестяванията за втора и трета пенсия в частните фондове да се инвестират в имоти

16:38 | 07.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Пореден опит на управляващата партия да затегне регулациите за пенсионните дружества. Нови промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които бяха приети днес на първо четене в парламентарната Комисия по бюджет и финанси, въвеждат по-строги регулации в дейността на пенсионно-осигурителните дружества.

Въпросните изменения веднъж вече бяха отхвърлени от предишното Народно събрание в края на миналата година след ожесточен дебат.

От ГЕРБ обаче явно не се отказват от идеята да въдворят повече ред и сигурност в системата въпреки недоволството на бранша.

Близо година, след като спорният законопроект беше отхвърлен, нов подобен документ влезе в дневния ред на парламента. Някои от „старите“ предложения са отпаднали.

Така например в предишния законопроект беше записано, че спестяванията на българина за втора и трета пенсия в частните фондове занапред няма да могат да се инвестират в имоти, а вече направените инвестиции в тях ще трябва да продадат в 10-годишен срок от обнародването на промените. В приетия на първо четене днес текст, се посочва, че възможността за инвестиции в имоти остава. Завишават се обаче изискванията.

С новия законопроект се изисква извършването на периодична преценка по ред и начин, определени с наредба на Комисията за финансов надзор, дали постигнатата доходност от всеки инвестиционен имот възлиза поне на 50 на сто от доходността при управлението на фонда. Когато доходността от инвестиционния имот е по-ниска от предвидения в законопроекта критерий, пенсионноосигурителното дружество е длъжно да прехвърли собствеността върху имота в срок до дванадесет месеца.

Планира се също така да се въведат ограничения за инвестиране в свързани лица, което бе и една от основните забележки на Европейската комисия през 2016 г. Идеята е парите на осигурените да не бъдат влагани във финансови инструменти или активи на компании от групата на пенсионното дружество. Средства на пенсионните фондове няма да могат и да се държат на влог в банка, която е свързано лице с въпросния фонд. Тази идея беше заложена и в предишните законопроекти.

В законопроекта обаче лисват текстове, които регламентират плащанията на пенсии от втория стълб на пенсионната система или така наречената „втора фаза на изплащане“. Това фигурираше в проектозакона през 2016 г., но впоследствие беше изтеглен от финансовото министерство.

Зорница Русинова, заместник министър на труда и социалната политика обяви, че до 11 септември работната група, която се занимава с казуса, ще събира предложения, а до 15 декември се очаква промените да бъдат приети от парламента. Според източници от ГЕРБ обаче това е малко вероятно, тъй като все още не е намерено работещо решение.

Припомняме, че втората фаза на изплащаше касаеше изплащането на пожизнени пенсии без право на унаследяване.

Според предложените миналата година текстове част личните спестявания щяха да се преразпределят към други пенсионери, което предизвика бурни обществени реакции. Промяната касае 3,5 млн. души и активи за почти 8 млрд. лв.  

Казусът стана повод за остри реплики на днешното заседание между Комисията за финансов надзор (КФН) и синдикатите от КНСБ. От профсъюза предлагат законопроектът да бъде отложен, докато не станат готови и промените, свързани с изплащането на пенсии от втория стълб. Според КФН обаче това ще бъде пагубно.

„С всеки изминал ден, в който работим без предложените днес промени в КСО, възможността на осигурените лица за получаване на по-висока пенсия намалява“, категорична е Карина Караиванова, председател на надзорния орган. По думите ѝ синдикатите за пореден път взимат страната на работодателите. 

Въпреки критиките, законопроектът беше приет почти единодушно на първо четене. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още