IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прагът за достъп до семейни помощи за деца може да бъде увеличен

Над 230 млн. лева са заделени по ОП “Развитие на човешките ресурси“ за борба с младежката безработица

17:55 | 07.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В рамките на бюджетната процедура за следващата година ще се търсят възможности подоходният критерий за семейните помощи за деца да бъде завишен. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на блиц контрол в парламентарната комисия по труд и социална политика.

Според министъра завишението на границата за достъп до помощи е необходимо, защото доходният критерий трябва да се съобрази с очакваното увеличение на минималната работна заплата за следващата година - от 460 на 510 лева. Сега доходният критерий е 400 лева. 

Според министъра увеличението трябва да е с размера на ръста на минималната работна заплата. Идеята за повишаване на границата е да не се допуска отпадане на работещи семейства с по-ниски възнаграждения от обхвата на семейните помощи за деца. Ще се търсят и възможности за увеличение на самите семейни помощи за деца.

Над 230 млн. лева са заделени по ОП “Развитие на човешките ресурси“ за борба с младежката безработица, съобщи още министърът. Средствата са за дейности, насочени към обучение, наставничество на работното място, повишаване на професионалните умения.

Другата насока, в която са фокусирани тези схеми, е активиране на младежите, които нито работят, нито учат. Очаква се около 30 хиляди младежи да получат работа чрез схемите на европрограмата с цел постигане на устойчива заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още