IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК готви мерки за повишаване на киберсигурността

Българският еврокомисар Мария Габриел определи фалшивите новини като проблем, който пряко застрашава демокрацията и обществото

10:12 | 08.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Киберсигурност, борба с фалшиви новини и осигуряване на по-мащабно интернет покритие. Тези основни приоритети на Европейската комисия в сферата на дигиталните технологии подчерта българският еврокомисар с ресор "Цифрова икономика и общество" Мария Габриел по БНТ.

Габриел определи фалшивите новини като проблем, който пряко застрашава демокрацията и обществото ни.

Еврокомисарят коментира и предстоящото създаване на общ европейски механизъм за координация при кибератаки, който да предпази гражданите от изнудване и кражба на данни. 

"Няма държава-членка, която може сама да се справи с такъв феномен. Много важно е в отделните страни-членки да имаме екипи, готови да реагират и координирано този отговор да бъде предоставен, за да не ни се случва това, което се случи по време на WannaCry. Нашият сигнал е много ясен - цялостен единен подход с основен център сигурност на гражданите. Само по този начин можем да градим доверието в тази цифрова икономика, която всички толкова искаме да допринесе реални ползи за икономиките ни и за хората“, посочи еврокомисарят.

България вече е топ дестинация и лидер в новите технологии в региона, посочи Мария Габриел.

България е 3-та в Европа и 10-та в света по брой сертифицирани специалисти само ако гледаме данни на Сиско, подчерта Мария Габриел. Над 70% от заетите в сектора са под 40 години. Увеличението на тази индустрия 10 години след членството ни в Европейския съюз е 600%. България е първа в Европа по брой жени в IT сектора, допълни още Габриел.

По думите й младите хора крият невероятен потенциал за бъдещето.

„Затова поставям толкова силен акцент сред приоритети ми да са младите хора и развиването на дигиталните умения. Само благодарение на тези умения може да превърнем България от лидер в региона и лидер в още по-широкомащабно измерение“, каза българският еврокомисар.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още