IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Паунина: Динамиката при промени в SOFIX в бъдеще ще бъде по-ниска

Ръстът на БФБ през последната година е фундаментално подплатен, а ETF-ът само допринася за това, коментира портфолио мениджърът на „Селект Асет Мениджмънт“

17:33 | 08.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Петъчната сесия на Българската фондова борса (БФБ – София) започна с нов състав на основния индекс....до обяд, когато той отново беше променен заради грешка в изчисленията на борсовия оператор.

„Неприятно е, че се случват такива неща, а някои инвеститори са подведени. Препоръчително е нещата да се проверяват. Борсата реагира сравнително бързо, но лошото е, че се случи по време на сесия. Ситуацията не е приятна“, коментира пред Investor.bg Красимира Паунина, CFA, портфолио мениджър в „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД.

Окончателните промени в SOFIX ще влязат в сила на 18 септември. Рокади има при три компании, като в крайна сметка от основния борсов индекс ще отпаднат Алкомет АД, Холдинг Варна АД и Индустриален капитал холдинг АД. На тяхно място влизат Сирма груп холдинг АД, Доверие обединен холдинг АД и Индустриален холдинг България АД.

Неохим остава в индекса, след като първоначално беше изваден, а Трейс излиза.

„Инвеститорите направиха своите изчисления по-рано и очакваха компаниите, които ще претърпят промени, да са повече като брой. Това се дължи на новите четири критерия за ликвидност. Затова при следващото ребалансиране SOFIX ще отразява най-ликвидните компании на нашия пазар и толкова драстични промени едва ли ще има отново“, коментира Паунина.

Това е първата промяна в базата на SOFIX по новите критерии, като освен пазарна капитализация на свободно търгуваните акции (фрий-флоут) има и три критерия за ликвидност, а именно - за оборот, брой сделки и спред.

„Не трябва да забравяме, че освен пасивни инвеститори на пазара има и активни инвеститори, които следят състоянието на компаниите“, допълни тя, давайки за пример компании с добри финансови резултати, които не са част от индекса. „Затова е важно да се гледа фундаментът“, подчерта портфолио мениджърът на Селект Асет Мениджмънт.

Според нея е важно това ребалансиране да се случва на шест месеца, въпреки че през последните седмици се появиха и поддръжници на идеята промени в индекса да се правят на по-голям период от време, за да се намали спекулативният ефект от ребалансирането.

„На годишна база е прекалено голям период, тъй като пазарът е динамично място. За шест месеца могат да се случат много неща. Ако пък няма конкретни промени, то няма да има драстични движения в състава на индекса и това ще се вижда. Ако пък нещо се случи в дадена компания и тя загуби доверието на инвеститорите, това ще бъде отразено и в индекса“, заяви Паунина.

По отношение на ETF-а според финансиста може да извличаме само ползи от съществуването на подобен продукт. "С новите критерии в индекса попадат най-ликвидните компании. Очаквам динамиката при промени в SOFIX в бъдеще да бъде по-ниска“, коментира портфолио мениджърът.

По думите й ръстът на БФБ – София, който наблюдаваме през последната година, е фундаментално подплатен. „Нашите акции бяха подценени, а ETF-ът допринесе в някаква степен за позитивизма на борсата, но в каква - е трудно да се изчисли“, заяви Паунина, като допълни, че сантиментът ѝ за развитието на капиталовия пазар у нас е положителен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още