IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пчелите могат да помогнат на учените при създаването на нов антибиотик

Това ще е първият подобен научен пробив от 30 години

13:01 | 10.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БТА</em></p>

Снимка: БТА

Протеин, произвеждан от медоносните пчели, може да помогне на учените да създадат първия антибиотик от 30 години, предаде агенция ЮПИ. 

Здравните служби търсят начин за създаването на нови антибиотици, защото щамовете на опасни бактерии увеличават резистентността си към дълго използваните лекарства.

Всяка година в САЩ 2 млн. души се заразяват с бактерии, които не се влияят от медикаментозно лечение. За 23 хил. от тях изходът е фатален, предаде БТА.

Учените от университета на Илинойс в Чикаго установиха, че протеинът Api137 блокира производството на други протеини във вредните бактерии.

Той се съдържа в пчелите, осите и стършелите, като ги предпазва от инфекции.

Специалистите се опитват да го синтезират в лабораторна среда.

Има крещяща нужда от нови антибиотици за борба с различни болести, което може да отнеме десетилетия на изследвания и тестове, предупреждава проф. Мерал Сьонмезоолу от университетската болница в Истанбул - Йедитепе, цитирана от Puls.bg. Тя коментира, че ненужното използване на антибиотици определено е един от основните здравни проблеми в световен мащаб.

Това е  глобален проблем, защото  антибиотиците съвсем скоро могат напълно да загубят своята ефективност, предупреждава и Световната здравна организация.

Учените препоръчват да се наблегне на ефективността,  да се създадат правила за болничните антибиотични практики, които да се спазват от възможно най-много лечебни заведения и да се наблегне на непрекъсващо медицинско обучение, което да отразява промените в здравните практики и да позволява на  лекарите да си сверяват часовниците.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още