IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският стартъп Navigato е сред финалистите в конкурса CESA

Navigato е сред номинираните финалисти в категорията „Интернет на нещата“ в конкурса Central European Startup Awards

20:53 | 08.09.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Българският стартъп Navigato е сред финалистите в конкурса CESA

Мобилна SAS платформа в помощ на бизнеса и крайните потребители в областта на електромобилите е приложение на българския стартъп Navigato, който е сред номинираните финалисти в категорията „Интернет на нещата“ в конкурса Central European Startup Awards.

За това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria инж. Калин Цеков, изпълнителен директор на иновативната компания.

Той обясни, че идеята за приложението се ражда през 2015 г.

„Началото беше поставено с мобилно приложение, което позволява на водачите на електромобили да се отбележат от дадена зарядна колонка, за да знаят другите, че тя е заета. След това се създаде SAS платформа, насочена към бизнеса и крайните потребители. Накрая се добави и контролер от „Интернет на нещата", разкри последователността на процеса IT специалистът.

Той напомни, че неуправляемите зарядни станции се оказали проблем в Европа, САЩ и Азия.

„Може да вземете този контролер, да го поставите на вашата зарядна станция без никакво разглобяване и нарушаване на стандартизацията, и тази станция да стане „умна“ за броени минути“, представи част от иновацията Калин Цеков.

Изпълнителният директор отбеляза, че в последните версии на контролера се използват много иновативни материали като графен, с които се изработват част от детайлите.

По думите му този контролер е предназначен за бизнес потребители – мобилни оператори, които от няколко години разработват и ТМТ мрежи и искат да предложат на своите клиенти такива устройства, за да получат добавена стойност.

„Колкото до крайните потребители – всеки собственик на електромобил има зарядна станция в гаража си или в блока. Чрез нашата платформа може да я отдаде за публично ползване“, посочи Калин Цеков и уточни, че решението на всеки е дали ще иска да печели девиденти или да я предостави за безплатно ползване.

IT експертът разкри, че в платформата е добавен и изкуствен интелект, „който може да разучи вашите навици при шофиране“.

„Може да се планира всяко пътуване, при което да се посочи на коя станция да се зареди автомобилът и с този график да направим живота ви по-лесен", даде пример Калин Цеков.

Националните победители за България в конкурса СESA ще бъдат обявени на специална церемония на 25 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Поздравления!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
bigpetka
преди 6 години
Well done!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още