IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Банско падат

Заради кредитите, които изплащат, англичани предлагат апартаментите за продажба

16:30 | 10.09.17 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на имотите в Банско падат драстично в последните месеци. Апартаменти в зимния курорт вече се намират на цени от 250 евро на квадратен метър, съобщи Bulgaria ON AIR. 

Поевтиняването е заради желанието на английските собственици да продават, за да се спасят от високите кредити, които изплащат.

Жилища в големите комплекси в зимния курорт притежават основно руснаци и англичани. И докато руснаците държат на собствеността си и много често идват в България, за да почиват в Банско, англичаните масово вадят имотите си на пазара. Главната причина са високите лихви, които плащат по кредитите си. Бягайки от фалита, те продават на ниски цени.

Има случаи и на 50-60% спад на апартаменти, в зависимост от това дали лицето желае веднага да го продаде или не бърза да го продава.

Българи все още рядко купуват имоти в Банско. Притеснява ги най-вече таксата за поддръжка, която са задължени да плащат всяка година, ако притежават жилище в някой от комплексите.

Паралелно с това обаче брокерите забелязват раздвижване и повишен интерес на пазара към многото изоставени хотели в курорта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 35 rate down comment 2
Ivan961
преди 6 години
Като нация е пределно ясно, че изчезваме. Не толкова заради раждаемостта, а заради хората които бягат в чужбина. Това са предимно хора с нисък социален статус, които отивайки в чужбина си остават на същото ниво, но живеят с илюзията, че имат по-добър живот. Давам *** пример: Иван от село напуска България да бере ягоди в чужбина. Няколко години живееш в мизерна малка квартира, която е по лоша и от селския му дом, храни се с най-евтината храна и бачка по 8 часа на ден. След години решава да пробва да купи жилище, но и в чужбина цените са много надути, а той работи на минимална заплата там. Не може и къща в село да си купи там.Единствения начин е голям кредит какъвто можеше да вземе и в България, но поне да се премести в столицата. Нищо не се променя. Иван от село в България ще живее пак на село, но в чужбина,ще работи за минимална заплата, ще е от ниската класа на държавата, ще си взема най-евтината храна от супермаркетите. Илюзията на промяната :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 38 rate down comment 1
nix
преди 6 години
До Ivan961, хубаво си се сетил а демографската криза, ама говориш глупости, че София НЕ намалява - НСИ казва точно обратното: Видно от сайта на НСИ през 2016 г. София е била 1 264 064, а ето какво са предсказвали брокерите: "Още до 2015 г. населението на област София-град ще се увеличи с 9% до 1,41 млн. души спрямо 1,29 млн. души към 1 февруари 2011 г., когато беше последното преброяване." - това е написано в http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nsi-naselenieto-na-bylgariia-shte-namalee-s-2-mln-dushi-do-2060-g-129145/ Тоест градът НЕ само, че не се е увеличл от 1,29 млн на 1,41 млн, а е намалял на 1,26 млн, (ИЛИ ОКОЛО 30 00), което е не само липса на ФУНДАМЕНТ на пазара, но поставя въпроса за съществуването на нацията ни под въпрос. А, за лихвите - от догодина започват да се вдигат (по всички телевизии го даваха)....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 40 rate down comment 1
ratten
преди 6 години
айде сега кредитите на англичаните с големите им лихви виновни....някой дали си даде труд да провери колко е лихвата?!рижите *** купуваха в банско, защото си мислеха, че ще продават двойно. ама нъцки. цените падат а таксите поддръжка си вървят.срещнах няколко обяви през чси, за имоти на англичани, заради неплатени такси. отделно масовите обяви са за строителство 2008-*** най-добрата )) итонг вместо тухла. супер качество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 37 rate down comment 1
makama
преди 6 години
С всичко което си написал съм съгласен. Искам само да внеса малко допълнение. 1. Човек ( дори българин да е !!! ) иска оправена инфраструктора т.е. бърз път, улици, тортоари.... без тях няма как да се повиши цената на имота.2. Трябва да има какво да види - в Банско - няма нищо.... на други места има, но същият проблем : лош път .... не разкопан античен град - примери : Никополис ад Иструм ( с. Никюп до В.Търново), Поморие3. Изклщючително малко реклама : вижте колко клипа в ютуба за българия и български обекти има на френски, немски, английски, да не говорим за разни цветни езици....... Според мен големия проблем е вътре в нас .... а външни фактори редовно преобръщат каруцата... За да се върви на пред трябва мисленето на този който управлява да има поне нещо национално.... Например : Излишък в бюджета за 2015 ! повече от 1 милард лева - тогава защо за инфраструктота не се отделиха например 200 мил..... или за архиология - 50 мил..... хайде... пак ще има за саниране и кражби....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 33 rate down comment 12
khao
преди 6 години
момче, нещо тотално изтрещя последните 6 месеца :):) ... да не си минал на хероин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 47 rate down comment 4
studioaa
преди 6 години
Всички градове са с нямаляващо население, а София намалява най-бързо или поне двойно по-бързо от Варна или Бургас. София престана изобщо да е предпочитана дестинация за живот на младите още през 2010. Младите от цялата страна вече предпочитат чужбина, а младите хора на София имигират от страната с най-високите темпове изобщо. В София предстои срив на цените по-голям от този в Банско без съмнение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 47 rate down comment 4
Ivan961
преди 6 години
Преди кризата помня как имаше огромни очаквания за Банско... инвеститорите мислехар, че цените ще станат по 1000 е/m2 и ето сега сме 10 години напред и те са едва 250-450 е/m2 и то обзаведени. Инвеститорите си мислеха, че като влезем в EU ще дойдат стотици хиляди чужденци, но уви. Да не забравяме, че Eвропа е със застаряващо население и всички тези градове, които разчитат на икономика поддържаща се от чужди инвестиции...бавно и сигурно издъхват. Да разчиташ на на чужд човек да те издържа е като да си заложиш бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 43 rate down comment 9
Ivan961
преди 6 години
На доста хора ще им стане неприятно това което написах,но знаят, че е вярно и ще се случи в следващите 10-25 години. В София в момента за 600 евро на квадрат може да се купи апартамент на зелено в някои от неприятните панелни квартали (Люлин, Дружба, Надежда), а за същите пари може да се купи същия апартамент в централните части на градове като Бургас и Варна. Апартаментите на първия линия до морето са 70% пусти като в Банско и цената им е от 350 да 450 евро на квадрат (необзаведен). Като почнат да напускат и чужденците....250-350 евро/m2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 9
Ivan961
преди 6 години
Това ще се случи във всички други градове освен София. Причините са три: 1) Всички бягат към столицата от 1960г. - до ден днешен. Причината е стабилна работа и сигурен начин на препитание. 2) По-малките градчета вече са като села (там цените не се качват), а пък 3-те най-големи след София ( Пловдив, Бургас, Варна) разчитат главно на туристическите сезони и чуждестранните купувачи. Това само по себе си е недостатъчно за да има баланс на пазара на имоти, защото ако чужденците спрат да си плащат ипотеките ще излязат огромно количество апартаменти и ще стане като Банско. Това ще се случи, защото тенденцията е лихвите да вървят нагоре в целия свят и да се нормализира паричната политика. Голяма част от чужденците с имоти в нашите курорти са от ниската класа в тяхната държава... тези, които са средна и висока класакупуват, но не на българските курорти. 3) Естествено да не забравяме и демографската криза. Всички градове са с намаляващо население (като изключим София)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 0
pantaleev
преди 6 години
Малко допълнение. Тази година се натъкнах в Банско на нововъведение. Думата 'едноспален апартамент'. Това в Банско (а предполагам и в други курорти) значи студио. Та има разлика между едноспален и едностаен апартамент по така наречените ни курорти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още