IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в цените на жилищата в Европа расте

Според ново проучване над 59% от хората в Европа очакват цените на жилищата да се увеличат през следващите 12 месеца

17:04 | 11.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Доверието в цените на жилищата в Европа нараства, но изкушението потребителите да надвишат финансовите си възможности поставя финансите им под натиск, коментира propertywire.com, позовавайки се на ново проучване.

Над 59% от хората в Европа очакват цените на жилищата да се увеличат през следващите 12 месеца. В същото време 61% вярват, че жилищата са твърде скъпи, а един на всеки пет изпитва трудности с цените, сочи шестото годишно проучване ING International Survey Homes and Mortgages 2017*.

За пръв път от две години доверието в цените на жилищата се е увеличило, като лидер в това отношение е Румъния, където доверието е скочило от 20% на 72%. В същото време 66% от испанците изпитват доверие към бъдещите цени, което е с 14% повече спрямо миналата година. В Чехия процентът също е 65%.

От друга страна очакванията във Великобритания са се сринали. Делът на хората, които вярват, че цените на жилищата се повишат през следващите 12 месеца, се е понижил с 13% спрямо 2016 г. от 57% до 44%.

Предвид факта, че цените продължават да се вдигат обаче, проучването разкрива, че някои потребители могат да бъдат изкушени от фалшиво усещане за сигурност и да надвишат наличните си средства в резултат на това. Около 41% заявяват, че сегашният им дом е над или на върха на бюджета им, а 23% от всички респонденти в Европа казват, че текущите им разходи са по-високи от очакваното. За 20% е трудно да управляват плащанията си по жилищата.

Вследствие на това много хора може да останат с ограничени доходи на разположение, което ще повлияе на спестяванията им и на останалите разходи, казва докладът. Проучването е подкрепено от данни от доклада ING International Survey Savings 2017, който бе представен по-разно тази година и според който 29% от хората в Европа нямат никакви спестявания.

В сегашното проучване на въпрос дали тяхната страна върви в правилната посока от гледна точка на жилищните имоти 29% от хората дават положителен отговор, а 45% - отрицателен.

„Хората из Европа смятат, че жилищата са твърде скъпи. Много от тях плащат над или на максимума от бюджета си за дома си, а някои от тях имат и по-високи текущи разходи. В резултат много усещат натиска и им е трудно да плащат наема или ипотеката си всеки месец“, казва поведенческият експерт в ING Натали Спенсър.

„Когато жилищата са скъпи, хората имат по-малко налични средства за спестявания или инвестиции, което ги прави уязвими, ако се сблъскат с неочаквани шокове в доходите или разходите. Планирането и придържането към бюджет е жизненоважно, когато се купува и наема жилище, и ще помогне да се облекчи натиска върху разходите в дългосрочен план“, добавя тя.

* Проучването включва 13 европейски страни - Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Холандия, Полша, Румъния, Испания, Турция и Обединеното кралство, а извън Европа са включени САЩ и Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
А за обезценката на хартийките наречени пари , какво казват европейците ...или и там големо доверие ?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още