IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испански регулатор глоби Facebook 1,2 млн. евро

Причината са нарушения в опазването и използването на личните данни на потребителите

18:33 | 11.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испански регулатор, защитаващ личните данни на потребителите, глоби Facebook 1,2 млн. евро за серия от нарушения, пише TechCrunch.

Организацията AEPD заяви, че разследване на начина, по който социалната мрежа събира, съхранява и използва данните за рекламни цели, е установило, че Facebook е извършвала някои дейности, без да е получила съгласието на потребителите.

Регулаторът посочва две сериозни и едно много сериозно нарушение на закона за защита на данните, като общите санкции достигат до 300 хил. евро за първите две и 600 хил. долара за следващото.

AEPD е установила, че Facebook събира данни за идеологията, пола, религиозните убеждения, личните вкусове и движението, или директно, или чрез трети страни, без да информира ясно потребителите за какво ще ги използва.

Липсата на изричното съгласие от потребителите за обработка на чувствителни данни се класифицира като много тежко престъпление съгласно международните закони за защита на личната информация.

Използването на бисквитки при уеб сърфиране също е сметнато за нарушаване на законите, като регулаторът твърди, че е потвърдил, че потребителите не са били информирани, че данните им се следят чрез бисквитки, когато разглеждат страници извън Facebook, но включват бутона „Like”.

Освен това регулаторът не е доволен, че Facebook не е изтрила данните, след като е приключила с използването им.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още