IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на коли в Китай са нараснали с 4,1 на сто през август

Повишението се дължи на силното търсене на автомобили с висока проходимост

17:54 | 11.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на автомобили в Китай са се увеличили с 4,1 процента през август спрямо същия месец на миналата година благодарение на силното търсене на автомобили с висока проходимост (SUV), информира Асошиейтед прес.

Шофьорите на най-големия в света пазар по брой продадени превозни средства са купили близо 1,9 милиона джипове, седани и миниванове, сочат днешни данни на Китайската асоциация на производителите на автомобили.

Общите продажби на автомобили, включващи също камиони и автобуси, са нараснали с 5,3 процента до близо 2,2 милиона.

Продажбите на високопроходими модели са скочили със 17,7 процента до 774 000, а на седани - с 1,6 на сто до 933 000.

Автомобилните продажби за първите осем месеца на годината са се увеличили с 2,2 процента спрямо година по-рано до 14,8 милиона. За цялата 2016-а продажбите отчетоха растеж от 15 процента.

Темпът на нарастване тази година е сравнително слаб в сравнение със скока на търсенето миналата година, когато купувачите искаха да се възползват от временното намаляване на данъка върху продажбите. Търсенето се поохлади, след като през януари налогът бе отчасти възстановен.

През август продажбите на хибридни джипове и седани са се повишили с цели 95,5 процента на годишна основа до 56 000, а покупките на електромобили - с 21,6 на сто до 1200. 

/БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още