IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти предупреждават за рискове при въвеждане на данък "богатство"

Финансистът Мика Зайкова и икономистът Владимир Каролев имат забележки към идеята за данъчна реформа на КНСБ

10:35 | 12.09.17 г. 22
Икономисти предупреждават за рискове при въвеждане на данък "богатство"

Как ще повлияе на бедността предложението на КНСБ за данъчна реформа – това коментираха пред Bulgaria ON AIR  финансистът Мика Зайкова и икономистът Владимир Каролев.

Припомняме, че синдикатът предложи цялостна реформа на данъчно-осигурителната тежест за следващата година, а сред предложенията бе включена идеята за въвеждане на данък „богатство“ за допълнителни жилища, скъпи автомобили, вили и яхти.

Мика Зайкова предположи, че профсъюзът се опитва така да реши проблема с неравенството. Тя каза, че от 2012 г. бедните в България са се увеличили. 

Владимир Каролев не се съгласи, че в България доходите и качеството на живот спадат. Доходите растат с 8 – 10% годишно, а инфлацията - с 1%, каза той. Разходите превишават приходите, репликира Зайкова, но Каролев не се съгласи с нея.

"България се развива по-бавно, отколкото трябва“, заяви Каролев.

Според Зайкова предложението на КНСБ е в посока прогресивно облагане, но ако се въведе действително, ще повлияе на бедността, като направи бедните по-бедни.

Каролев бе категоричен, че с преразпределението на средствата една нация не може да забогатее. Според него някои предложения на синдиката ще намалят данъчните приходи.

"Ако ще правим нещо, трябва да направим реформа на цялата данъчна система", предложи Мика Зайкова и се обяви за диференцирано ДДС.

Владимир Каролев коментира, че с данък богатство ще се увеличат бюрокрацията и разходите за данъчни служители, но не е ясно дали ще се увеличат сериозно приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
около 800лв а пък тегля по 5к като дивиден за 250лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 6 години
e колко да е по-евтино? Колко са ти осигуровките на 2500 лева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 6 години
що да пипат данък дивидент? той и без това си е нисък ... аз например почти всяка година си плащам дивидент и си тегля кеш. много по евтино от това да си пиша голяма заплата за няколко месеца. 12млрд. кеш не е чак някаква умопомрачителна сума :) ... те забръмчаха и са ще започнат да го плащат :) . виж ДДС-то вече е друга бира , там някой дето вдява повече от приходи в бюджета трябва да се изкаже, доколкото знам е основно перо и туко-така няма да го пипнат. освен това където има диференциална ставка там е слабо място в системата и има голям натиск за измами и спекулации. и мисля че осигуровките не са проблем, ниските ни доходи са проблема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 6 години
ае стига сте пипали данъците, всяка година нещо ново ... да ви еаа в псевдо-дясната партия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 3
Спесимен
преди 6 години
В тази държава е политически позволено на богатия да възстановява ДДС за покупката и горивото на аудито, яхтата...че и за скъпа вила също. Но е политически наложено всички да си плащат 20% върху стойността на пюренцето на детето например. Дясна логика! Здрава - като онази другата на Каролев, че ин витро децата били ГМО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 1
misanthrope
преди 6 години
Николайчо, само като написА за "богатия" с 2500 и вече целата ти аргументация уйде у тиквите и стабА ясно, че представа немаш за какво говориош. И на хората с 2500 лева заплата ли ще им сложиш данък богатство бе серсемино? Значи 2500 лева, ако жена ти е на 500 да кажем стигат точно едно 4 членно семейство да си посрещне нуждите. Процента е еднакъв и е точно 10%. ДДСто не го бъркай тук, то е друг данък и не говорим за него в момента. Аз много по-аргументирано мога да кажа, че данъка реално е прогресивен, тъй като тоя с 500 лева плаща 50 а тоя с 2500 - 250 . Кое е повече а Николайчо? Не трябва да се бърка данъчната и социалната политика компренде? Смешните синдикати да си организират хората и да си стачкуват за по-високи заплати, рамкови договори и какво ли още не както е по белия свят, а не да дебелеят със смешен плач срещу плоския данък и издигане на политически комунистически платформи, защото те са СИНДИКАТИ а не политическа партия БС(К)П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Давай нататък , полека лека и до Маркс ше стигнеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 14
nikolait
преди 6 години
Като ще си говорим за данък богатство, нека сме наясно, че според икономическата теория сега имаме ДАНЪК БЕДНОСТ. Тези с ниски доходи плащат реално МНОГО ПОВЕЧЕ ДАНЪЦИ от богатите като процент от заплатата. Богатият и бедният имат еднаква нужда от хляб, вода и други стоки; плащат еднакво ДДС и тн. Така в края на месеца един беден плаща от 500 лв заплата, 250 лв за стоки, както и богатия с 2500 лв заплата плаща 250 лв(за хляб, вода...). Всеки може да прецени, че БЕДНИЯТ е длъжен да похарчи 50% от заплата си, за да е ЖИВ, а богатия само 10%. Така че дори да го обложиш с 20% прогресивен данък, това компенсира съвсем слабо нещата. Пък иначе Каролев и БОЙКО може да измислят вариант, при който да живеем на фотосинтеза, без нужда от храна и вода....., тогава и 5% данък може да въведат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 7
nikolait
преди 6 години
Рисковете са, ако не се въведе данък богатство! Никой човек не може да живее без вода, храна и стоки от първа необходимост. Затова е измислен прогресивния данък, за да балансира достъпа до стоки като храна и вода. Плоския данък е остаряла догма още от 19 век, а не някаква новаторска идея и цели да обложи всички съсловия-аристокрация, духовенство, които не са плащали данъци. Затова е плосък този данък, защото плащат всички, а не защото ставката е еднаква за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 6 години
в ЗМДТ трябва да се вдигнат налозите на скъпите автомобили и да се въведе данък върху рентите от земеделски земи . Данък богатство ? Кви са тия соц напъни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още