Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Икономисти предупреждават за рискове при въвеждане на данък "богатство"

Финансистът Мика Зайкова и икономистът Владимир Каролев имат забележки към идеята за данъчна реформа на КНСБ

   1| 2| 3    
0
 
1
 
22
zelka007 до: misanthrope
преди 1 година
Няма профилна снимка
около 800лв а пък тегля по 5к като дивиден за 250лв
0
 
0
 
21
misanthrope до: zelka007
преди 1 година
Няма профилна снимка
e колко да е по-евтино? Колко са ти осигуровките на 2500 лева?
1
 
3
 
20
zelka007 до: Спящият бик
преди 1 година
Няма профилна снимка
що да пипат данък дивидент? той и без това си е нисък ... аз например почти всяка година си плащам дивидент и си тегля кеш. много по евтино от това да си пиша голяма заплата за няколко месеца. 12млрд. кеш не е чак някаква умопомрачителна сума :) ... те забръмчаха и са ще започнат да го плащат :) . виж ДДС-то вече е друга бира , там някой дето вдява повече от приходи в бюджета трябва да се изкаже, доколкото знам е основно перо и туко-така няма да го пипнат. освен това където има диференциална ставка там е слабо място в системата и има голям натиск за измами и спекулации. и мисля че осигуровките не са проблем, ниските ни доходи са проблема...
0
 
4
 
19
преди 1 година
Няма профилна снимка
ае стига сте пипали данъците, всяка година нещо ново ... да ви еаа в псевдо-дясната партия!
3
 
8
 
18
преди 1 година
Няма профилна снимка
В тази държава е политически позволено на богатия да възстановява ДДС за покупката и горивото на аудито, яхтата...че и за скъпа вила също. Но е политически наложено всички да си плащат 20% върху стойността на пюренцето на детето например. Дясна логика! Здрава - като онази другата на Каролев, че ин витро децата били ГМО.

1
 
12
 
17
misanthrope до: nikolait
преди 1 година
Няма профилна снимка
Николайчо, само като написА за "богатия" с 2500 и вече целата ти аргументация уйде у тиквите и стабА ясно, че представа немаш за какво говориош. И на хората с 2500 лева заплата ли ще им сложиш данък богатство бе серсемино? Значи 2500 лева, ако жена ти е на 500 да кажем стигат точно едно 4 членно семейство да си посрещне нуждите.
Процента е еднакъв и е точно 10%. ДДСто не го бъркай тук, то е друг данък и не говорим за него в момента.
Аз много по-аргументирано мога да кажа, че данъка реално е прогресивен, тъй като тоя с 500 лева плаща 50 а тоя с 2500 - 250 . Кое е повече а Николайчо?
Не трябва да се бърка данъчната и социалната политика компренде? Смешните синдикати да си организират хората и да си стачкуват за по-високи заплати, рамкови договори и какво ли още не както е по белия свят, а не да дебелеят със смешен плач срещу плоския данък и издигане на политически комунистически платформи, защото те са СИНДИКАТИ а не политическа партия БС(К)П
4
 
9
 
16
majnata до: nikolait
преди 1 година
Давай нататък , полека лека и до Маркс ше стигнеш...
14
 
5
 
15
преди 1 година
Няма профилна снимка
Като ще си говорим за данък богатство, нека сме наясно, че според икономическата теория сега имаме ДАНЪК БЕДНОСТ. Тези с ниски доходи плащат реално МНОГО ПОВЕЧЕ ДАНЪЦИ от богатите като процент от заплатата. Богатият и бедният имат еднаква нужда от хляб, вода и други стоки; плащат еднакво ДДС и тн. Така в края на месеца един беден плаща от 500 лв заплата, 250 лв за стоки, както и богатия с 2500 лв заплата плаща 250 лв(за хляб, вода...). Всеки може да прецени, че БЕДНИЯТ е длъжен да похарчи 50% от заплата си, за да е ЖИВ, а богатия само 10%. Така че дори да го обложиш с 20% прогресивен данък, това компенсира съвсем слабо нещата. Пък иначе Каролев и БОЙКО може да измислят вариант, при който да живеем на фотосинтеза, без нужда от храна и вода....., тогава и 5% данък може да въведат.
7
 
2
 
14
преди 1 година
Няма профилна снимка
Рисковете са, ако не се въведе данък богатство! Никой човек не може да живее без вода, храна и стоки от първа необходимост. Затова е измислен прогресивния данък, за да балансира достъпа до стоки като храна и вода. Плоския данък е остаряла догма още от 19 век, а не някаква новаторска идея и цели да обложи всички съсловия-аристокрация, духовенство, които не са плащали данъци. Затова е плосък този данък, защото плащат всички, а не защото ставката е еднаква за всички.
4
 
4
 
13
data до: Спящият бик
преди 1 година
в ЗМДТ трябва да се вдигнат налозите на скъпите автомобили и да се въведе данък върху рентите от земеделски земи . Данък богатство ? Кви са тия соц напъни ?