IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти предупреждават за рискове при въвеждане на данък "богатство"

Финансистът Мика Зайкова и икономистът Владимир Каролев имат забележки към идеята за данъчна реформа на КНСБ

10:35 | 12.09.17 г. 22
Икономисти предупреждават за рискове при въвеждане на данък "богатство"

Как ще повлияе на бедността предложението на КНСБ за данъчна реформа – това коментираха пред Bulgaria ON AIR  финансистът Мика Зайкова и икономистът Владимир Каролев.

Припомняме, че синдикатът предложи цялостна реформа на данъчно-осигурителната тежест за следващата година, а сред предложенията бе включена идеята за въвеждане на данък „богатство“ за допълнителни жилища, скъпи автомобили, вили и яхти.

Мика Зайкова предположи, че профсъюзът се опитва така да реши проблема с неравенството. Тя каза, че от 2012 г. бедните в България са се увеличили. 

Владимир Каролев не се съгласи, че в България доходите и качеството на живот спадат. Доходите растат с 8 – 10% годишно, а инфлацията - с 1%, каза той. Разходите превишават приходите, репликира Зайкова, но Каролев не се съгласи с нея.

"България се развива по-бавно, отколкото трябва“, заяви Каролев.

Според Зайкова предложението на КНСБ е в посока прогресивно облагане, но ако се въведе действително, ще повлияе на бедността, като направи бедните по-бедни.

Каролев бе категоричен, че с преразпределението на средствата една нация не може да забогатее. Според него някои предложения на синдиката ще намалят данъчните приходи.

"Ако ще правим нещо, трябва да направим реформа на цялата данъчна система", предложи Мика Зайкова и се обяви за диференцирано ДДС.

Владимир Каролев коментира, че с данък богатство ще се увеличат бюрокрацията и разходите за данъчни служители, но не е ясно дали ще се увеличат сериозно приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 6
0pk
преди 6 години
Каролев - рупора на капитализма в БГ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 6
pass
преди 6 години
Уау..., аз май не живея в БГ-то, а в някаква друга паралелна реалност. Значи доходите ни скачали с 8-10% годишно? Ясно е, че Каролев си защитава неговите интереси, но всъщност по-скоро реже клона на който седи, като всички останали последните 10 и кусур години.Дори в една Румъния отдавна въведоха диференцирано ДДС за храни и лекарства, ако не се лъжа 9% при 19% обща ставка. Ама ние сме ербаб, не стига че сме с по-ниски заплати, т.е. по-голяма част отиват за храна, но и перем храната с 20% ДДС, т.е. реално доходите у нас от ниски стават с още по-ниско реално потребление. Е те затова и обикновените работници забягват в странство, скоро няма да има кой да работи у нас за малка заплата че и да плаща високи данъци върху нея. Но ще почакаме и ще видим. Скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още