IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд поскъпна до едногодишен връх след данните за инфлацията

Ускореният ръст на потребителските цени повишава очакванията на пазарите, че централната банка ще повиши основния лихвен процент

13:23 | 12.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският паунд поскъпна до едногодишен връх спрямо долара след данните за инфлацията. Ръстът на потребителските цени се ускори през август до 2,9% на годишна база, показаха данните на Националната статистическа служба. Това повиши пазарните очаквания за вдигане на основния лихвен процент. В момента той е на рекордно ниско ниво от 0,25%.

Публикуването на данните идва непосредствено преди заседанието на Английската централна банка (АЦБ) в четвъртък.

Стойностите оказват пореден натиск над регулатора, който се затруднява да овладее ръста на цените, който надвиши целевото ниво от 2%. През последните месеци деветимата членове на Комисията по парична политика не са единодушни как трябва да се процедира с лихвите. Двама от тях настояват за повишение от ставката.

„Данните за инфлацията ще продължават да оказват подкрепа на паунда преди заседанието на АЦБ в четвъртък“, коментира Стивън Гало, анализатор в BMO Capital Markets.

Британската лира поскъпна с 0,9% до 1,3282 долара за паунд, докосвайки най-високото си ниво от 15 септември. Към 13:10 часа българско време ръстът е 0,76% до 1,3264 долара за паунд.

Графика: Investing.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 4
rainmaker
преди 6 години
вероятноста за вдигане на лихвите в близко бъдеще а дори бих казал в средносрочен план е нула
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 6 години
Пишеш глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
sdar
преди 6 години
Тия са луди, значи искат с вдигане на лихвите да овладеят инфлацията?То верно, че икономическите теории навремето така казваха, но реалността е друга. За да натиснеш инфлацията ти трябват ниски лихви, за да може разходите по производството и търговията да са ниски, съответно и цените също. А като вдигнеш лихвата разходите за производството и доставката също скачат заради поскъпналия капитал, съответно и цените ще скочат защото никой не работи на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още