IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на JP Morgan Chase: Биткойнът ще се срине

Изпълнителният директор на американската банка Джейми Даймън би уволнил всеки свой служител, който търгува с криптовалутата

10:23 | 13.09.17 г. 30
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на голямата американска банка JP Morgan Chase Джейми Даймън очевидно не вярва в бъдещето на криптовалутите, след като нарече биткойна „измама“.

В своя реч в рамките на инвеститорска конференция в Ню Йорк Даймън заяви, че дигиталната валута няма да функционира, защото практически е създадена от нищото. 

Същевременно той прогнозира сериозни загуби за купувачите на валутата. „Биткойнът ще приключи съществуването си със срив“, каза той, цитиран от CNBC.

Даймън се пошегува, че дори дъщеря му си е купила биткойни, искайки да се въползва от тенденцията, която доведе до ръст на цената от над 300% от началото на годината. 

“Не казвам – купете на къса позиция за 100 000 долара и продайте, преди да се срине", каза той. “Това не е съвет за това какво да правите. Дъщеря ми купи биткойни, те поскъпнаха и сега тя си мисли, че е гений".

По време на отделна конференция по-рано през деня Даймън заяви, че биткойн манията напомня за лудостта по лалетата през 17-ти век (изразът tulipomania (от англ. tulip-лале и mania-мания) е станал нарицателно за т.н. финансови балони, като терминът произлиза още от ренесансова Холандия. Лалето, пренесено в Европа през 16-ти век от Турция, е предизвикало огромен интерес най-вече в Обединените провинции (сега Холандия), особено сред по-горните класи в обществото. Интерес, довел до достигането на нечувани равнища на цените тогава, б.ред.).

Как смятате, че ще се развие бъдещето на биткойна?

Как смятате, че ще се развие бъдещето на биткойна?

 

 

Цената ще продължи да расте, може да мине 6000 долара за брой до края на годината
Цената ще расте бързо, може да стигне 500 000 долара, както мечтае инвеститорът в Snapchat Джереми Лий
Джейми Даймън от JP Morgan Chase е прав – балонът ще се спука
Общо 1918 гласа

“Това е по-лошо от балона на лалетата, няма да свърши добре, някой ще бъде убит", каза Даймън по време на конференция за банковия сектор, организирана от Barclays. "Валутите имат правна подкрепа и ще го издухат". 

Даймън заяви също, че „ще уволни на секундата" всеки трейдър в JPMorgan, който търгува с биткойн, отбелязвайки две причини. От една страна, това би било нарушение на правилата на банката, а от друга – подобни лица биха били глупави. „И двете неща са опасни за банката“, обясни Даймън.

Цената на биткойна падна след коментарите на Даймън с около 2 на сто до 4 106,23 долара за брой.

Критиката на Даймън идва в момент, в който някои от най-известните фигури на Wall Street започват да приемат криптовалутата. Том Лий от Fundstrat заяви, че цената на биткойна ще се покачи до 6000 долара през следващата година, а според медийни спекулации известният инвеститор Бил Милър също е придобил биткойни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 години
не отлкова черногледно, некоя и друга стотинка ще рикошира в плочките и ще се върне при теб :):):) сега ми кажи как да му обясня че с 4ма познати така бяхме решили да забогатеем преди 4 години като минтиме .... точно след 2 месеца статистиката показа че ще има едно постоянно набиване на пари в хардуер който никога няма да изплатим... цената не се качва толкова колкото се харчи за хардуер ако искаш да запазиш нивото на добив! ... ако си спекулант се печели и до там. и тук ми светна че тая работа е измама.... иначе познавм и един дето минтеше в сърварното на работата си, дето тока и хардуера са му безплатни (ама на него, не на шефа му)... той печелеше също докато не го хванаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 6 години
годините ги споменах като закачка към другия колега който ни обвини че имаме архаично мислене. раздвам се че се интересуваш от високите технологии, но нали точно това беше един от лозунгите... че това е злато 2.0 и заместител на истинските пари .... сега казваш че не било :):)Също така искам да те питам ти колко време си минтвал биткоини ? и кво показа статистиката докато го правеше ... щото аз съм го правил. Това че е понци схема го казвам на базата на много фактори ...Сега би ли ми обяснил кво толкова ексзотично има в този актив според теб, щом няма да е пари, няма да е злато ... кво е ? Бъди отворен към идеи които разбираш :):) и не ми говори общи приказки като "опитваш да си обясниш всичко ново с помощта на някакви стари и неподходящи аналогии" ... ами се обоснови защо примера е лош! Както аз се обосновавам за всичко.... технологията е ОК, биткоина е измама ! няма как да е валута при този дефлационен натиск... да не говорим за другите 100 дефекта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 6 години
много бързо се отказваш от дискусиите. нали знаеш максимата за криптовалутите - Вкарваш толкова пари, колкото си готов да хвърлиш през балкона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
От гледна точка на потребител си прав, че биткойнът няма да замести парите и че това не е обикновена валута. Идеята му никога не е била да замени парите, а да ги допълни. Той е съвкупност от валута, електронен портфейл, платежен метод, инвестиционен актив, плюс други все още нереализирани възможности като smart contracts, които предстои тепърва да се развиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Хи хи хи, мислех повече да не пиша в тази тема, но последните ти постове доста ме развеселиха. Не знам защо ме смяташ за млад, сигурно защото се интересувам от технологии и съм отворен към нови идеи, но всъщност съм живял поне 10 години повече от теб. А ти може и да си на трийсет, но мислиш като пенсионер - опитваш да си обясниш всичко ново с помощта на някакви стари и неподходящи аналогии. Точно това се мъчих да втълпя и на капацитета под тебе - биткойнът е съвършено нов финансов инструмент и няма как да знаеш дали е нормално или ненормално цената му да расте толкова бързо, просто защото той няма аналог между познатите валути с който да го сравняваш. А аналогията ти между копачи и банкери е направо смешна. Копачите осигуряват само една услуга - да включат транзакцията ти в блок веригата. Те нито приемат депозити, нито отпускат кредити, нито начисляват или изплащат лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
последният ъпгрейд беше подкрепен от 80% от копачите---и последните количествени улеснения на ФЕД горе долу бяха подкрепени от 80% от копачите ... пардон, банкерите :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
да ти го кажа за 100-тен път, че вие младите не четете писанията на нас хората в архаичната възраст на 30+ :):) технологията е единственото полезно нещо от цялата история, самия биткоин е понци схема и за това цената му расте непрекъснато... така че ако ще водим спор, стига си намесвал технологията за която всички сме съгласни че може да е полезна... тук говорим само за биткоин и как той УЖ ще смени парите.според мен бъркаш смисъла на валута ... това че на определени места можеш да пазаруваш с него не значи че е валута... на това му се вика бартер ! :):) коя валута е имала такава дефлация ? Ти имаш ли си идея ако това се случи с която и да е истинска валута по света кво ще стане с икономиката ?... така че спекулирай си печели преди да се е спукал балона, ама не ми го хвали че един ден ще измести всичко, щото няма да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 6 години
6. доказва примерно, че ти не си го ползва като истински пари. Не си купил нищо реално с него. Само тази точка показва, че и мнението ти по другите точки е също толкова изсукано от пръсти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
1. Някой се е опитал да те зарибява? 2. Толкова глупости, че не знам откъде да започна, затова ще си спестя коментарите. 3. Това също не е вярно - не че няма големи ферми, но решенията могат да се вземат само с голямо мнозинство - последният ъпгрейд беше подкрепен от 80% от копачите. 4. Защото анонимните посредници не ти искат лична карта. 5. Сериозно ли? 6. Последно направих депозит в един сайт, което нищо не доказва, както впрочем и въпроса ти. Хайде лека нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 6 години
1. анонимността беше основната пропаганда, с която зарибяваха хората.2. "ценна технология с огромен потенциал" - ти сам го определяш, като технологично чудо, А ТО НЕ Е. Дори потенциала му е доста съмнителен, имайки впредвид, че това е един огромен безмислен ЛОГ файл, който всеки трябва да го има (и поне засега не са намерили начин да ограничат нарастването на размера му, който и сега е баснословен)3.Няма централен сървър, но има собственици на огромни блокове, които де-факто могат да определят развитието и съдбата на БТ - справка последния сплит.4.Защо е по-добре да имаш анонимен посредник отколкото ако посредника е юридическо лице?5.Не се прави на ***, имало е такива опити да се насади това мнение.6.Ти какво си купи последно с биткойн?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още