IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ролята на Русия в доклад за националната сигурност на България скара депутатите

Българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски, препоръча Антон Кутев

12:09 | 13.09.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	<br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group


 

Заплаха ли е за националната ни сигурност Русия? Тази тема коментираха депутатите в парламента по повод доклада за 2016 г., в който правителството разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи.

В документа се посочва, че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплаха за единна и мирна Европа. 

Според Милен Михов от "Обединените патриоти" докладът отразява вярно заплахите за националната ни сигурност.

"Посочват се три важни факта. Първо, засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн. На второ място, изострените отношения между Русия, НАТО и ЕС, не довеждат до друг извод, освен нарастването на заплахата за националната сигурност. Третото нещо, което много ясно се казва, са засилените опити да се формират сфери на влияние, включително в България, чрез икономически, политически и културни средства", обясни Михов.

Той допълни и че в предишни доклади също е имало подобни заключения, така че това не е новина.
"За всеки информиран гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа и това не е радостна новина", заключи патриотът. Той допълни, че сред другите заплахи за сигурността са тероризмът и ислямският фундаментализъм.

Друг патриот, Станислав Станилов от "Атака", обаче не е съгласен с констатациите в доклада и ги определи като "натовски глупости".

Според червения депутат Антон Кутев пък с доклада правителството за пореден път показва "неадекватност". Въпреки това той не вярва, че констатациите ще утежнят отношенията между България и Русия.

"Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски. Именно това, че сме членове на НАТО и ЕС, означава, че можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история", каза Антон Кутев.

Според Антон Тодоров от ГЕРБ пък докладът показва един от големите проблеми за България - хибридната война.

Колегата му Красимир Велчев се въздържа от коментар, но отчете, че щом има такива констатации, значи има някакви притеснения.

Четете още в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
krasirz
преди 6 години
Главния агресор по цялата земя е САЩ, да не забравяме, че днешните Содом и Гомор са Оукланд и Сан Франциско. Не е далеч когато ще бъдат унищожени с огън не от човеци а от Създателя на небето и земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
бей прай свиррки на Ц.Гара при маннгалите и тва е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 6 години
Ако се сещаш и миналата година имаше такъв доклад и последните 2-3 години се усетиха че всичко тук е на къса каишка от Кремъл и че хибридната война наистина е опасна. тоест така да се каже белите държави най-после почнаха да ни оказват натиск и ние да побелеем, че до сега ни чакаха сами да се оправим. ... иначе не вярвам нашите сами да са стигнали до тоя катарзис... това е моята теория, да видим дали съм прав :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
Императорът
преди 6 години
Ами отпaдъци такива - Русия е черноморска страна, а САЩ - за разлика от нея - НЕ Е !!!!Набийте си го в празните и продажни тимбeрици най-после !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Вувузеладжията вика "Дръжте Вувузеладжията". Изключително точни и верни изводи в доклада. Но даже и да са леко хиперболизирани, така се искат пари за отбрана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Спящият бик
преди 6 години
Изненадан съм, че правителството се е осмелило да посочи толкова ясно проблема, но сигурно има защо?... Ще се разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
michaelis12
преди 6 години
Посочват се три важни факта. Първо, засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн.---------------------------------------аз незнам какъв им е проблема на наще дрисльовци като Рашастан имат 800стин км на морето или пак са били в 3ти клас до обед както винаги, дечурлигата на бившите *** сега акана демократи .... чек само грантаджийството като приключи и ше почват с вувузелите май така ми се струва ....Черно мореhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE_%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5------------------------------------------Излаз на Черно море имат шест държави, с крайбрежна ивица съответно: България 378 km; Грузия 310 km; Румъния 225 km; Русия 800 km, вкл. Азовско море; Турция 1329 km; Украйна 2782 km, вкл. Азовско море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още