IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще разчита на емоционален маркетинг заради ирационалната цена на iPhone X

И самите мениджъри в Купертино са наясно, че много технически характеристики на телефона не са изключителни

14:24 | 13.09.17 г. 36
Автор - снимка
Създател
Apple ще разчита на емоционален маркетинг заради ирационалната цена на iPhone X

Вече минава 21:20 часа във вторник вечер (българско време), когато шефът на Apple Тим Кук произнася едно от най-повтаряните и символични изречения в технологичния свят: „And we have one more thing“ (Имаме и още нещо), каза Кук и помаха с широка усмивка към ликуващото мнозинство в Steve Jobs Theater – амфитеатралната зала, която носи името на съоснователя на Apple Стив Джобс. Име, с което свързваме и самия iPhone.

Но и самата публика знае какво ще последва – новият флагман iPhone X. Или, както го нарича още Кук самодоволно, „бъдещето на смартфоните“.

Всъщност дизайнерите са се постарали: почти безграничен OLED дисплей, iPhone X се отключва чрез 3D разпознаване на лицето (Face ID), зарежда се и без кабели. Дизайнът изглежда освежаващо различен.

С по-големия дисплей вече няма място за познатия „хоум бутон“, с който потребителят се връща от всяко приложение в главното меню. 

От 3 ноември смартфонът от високия клас ще бъде наличен в цветовете сиво и сребърно и в България. Но цената е висока - за версията с 64 GB памет клиентите трябва да платят в Европа около 1150 евро, а моделът с 256 GB памет е 1320 евро.

Въпросът е дали хората са готови да платят тези цени. Защото и свръхмодерният iPhone X всъщност идва с много от функциите, които отдавна познаваме от конкуренти на Apple, като например Samsung, Xiaomi или стартъпа Essential. 

Разпознаването на лица, което Apple толкова шумно обяви, е познато от моделите Galaxy S8 и S8 + на Samsung (въпреки че имаше някои технически проблеми). Освен това и двата смартфона също убеждават с почти безгранични дисплеи - и за цена доста под 1000 евро. Но и при Essential Phone дисплеят заема почти цялата предна страна. Дали пък Apple наистина не изостава, куцайки зад тенденциите?

Apple е почти обречен да се приземи с iPhone X. Иначе казано - концернът започна да танцува един рискован танц по бръснача. И самите мениджъри в Купертино са наясно, че много технически характеристики не са изключителни или не са първите, които се появяват на пазара. Критиците отдавна обвиняват калифорнийската компания, че ѝ липсва собствената иновация, а много от техническите ѝ нововъведения често са само копия.

При цена над границата от 1000 евро е повече от спорно дали през идните месеци Apple отново ще успее да продаде повече смартфони. Тим Кук може да успее само ако Apple продължи да поддържа магията, която обгражда поколенията iPhone години наред. В края на краищата става дума за мъдър, емоционален маркетинг. Защото цената на новия смартфон в никакъв случай не е рационална. 

Така че никак не е чудно, че с първите си думи по време на събитието с емоционални думи Кук напомни за покойния основател на Apple Стив Джобс. За минута отново я видяхме – онази стара магия, с която Apple се превърна в най-ценната и най-модерната технологична компания в света. Точно на тази магия ще разчитат и ще се надяват в следващите месеци в Купертино.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

36
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 6 години
и защо хората не харесващи ябълката нямали вкус? Кое е толкова иновативното и красивото, което предлагат в момента? интересен аргумент..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 2
IvanTerziev
преди 6 години
"И отново - Самсунг Ноут 8 ще струва 2200 лв. Не виждам нищо"двойно" тук. Да не говориме, че половината чаркове в iPhone са на Самсунг...."Android са светлинни години ПРЕД iOS. Тук не става въпрос само за хардуер. За кво ми е нещо, дето ми налага тяхното си виждане как трябва да се държа като техен клиент. И през 5 мин. ми разпада WiFi, или да си нося епълски рутер по хотелите и летищата и чинно да ги моля да го включат към кабела си и да ми пуснат специален епълски WiFi?Епъл е модерна дрънкулка, а модата по дефолт си има времена на възход и спад. Аксесоар за attention whores, както други отбелязаха. За малко да забравя - злите езици говорят, че нарочно карали старите си модели да работят все по - бавно, изкуствено и по тяхно желание. Да те "мотивират" да си все с последния им модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 2
bigi
преди 6 години
Спадът на акците вече започна. Не мисля,че ще е само корекцийка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
И отново - Самсунг Ноут 8 ще струва 2200 лв. Не виждам нищо"двойно" тук. Да не говориме, че половината чаркове в iPhone са на Самсунг....Два коментара по-надолу написа, че нема си купиш Епъл щот имали пролеми с , Wifi, Блутут, нам кво... са "фанатизирането на феновете" се оказа основната причина да не поглеждаш към марката...Май не си наясно точно защо не харесваш Епъл. Quod erat demonstrandumЗа н-ти път - никой не те кара насила да си купуваш продуктите на Епъл. Пред приятелите си се фукай, че го правиш защото си голям познавач и бъди щастливАз па ще си купувам не защото съм "фанатизиран фен" , а защото за разлика от тебе от 8 години ползвам марката и нямам никакви оплаквания, освен дреболии,каквито са характерни за всяка техника. И мнението на околните за това съвършенно не ме интересува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 3
IvanTerziev
преди 6 години
"Ако си богат, а не си купуваш Епъл, от нечия кула изглеждаш не голям разбирач, а точно обратното....Така че бъди здрав и не си купувай Епъл., след като не искаш. Това не те прави много умен. По-скоро нямаш вкус "Ей точно това фанатизиране на феновете на куцата дрънкулка най ми държи дистанция от Епъл. За мен са символ на зомбиране и липса на грам техническа мисъл. Дразнят ме почти колкото чалгата, всъщност баш са символ на чалга по наще ширини. Май пропуснах за дето трият авторска музика от дисковете на жертвите си. После я компресират да и развалят качеството. После искат пари, че да може да си видиш собствената авторска музика. Тряя си много промит, че да дадеш двойно на конкуренцията пари. Само за да те вкарат в техния си филм за фанатици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
Пич, ти четеш ли изобщо какво пишат другите? Извинявам се, ама коментарът ми беше към предишни коментари, а ти не фигурираш там. И как така си се препознал във "ВИЕ"? Ами не ми е в сферата на интересите това, сори. Ако е така, проблемът си е твой, не мойИзобщо не ми дреме какви пари имаш, още по-малко какво правиш с тях. Ако си богат, а не си купуваш Епъл, от нечия кула изглеждаш не голям разбирач, а точно обратното.Познавам хора, които имат милиони и ходят като битници. Познавам и други / и те са мнозинство, определено / , които нямат трици по заддника, ама са с Долче и Габана от горе до долу и в Мерцедес. За мен и двата вида са тотални тъппоъгълници.Това е реалията и съвсем не само в Бг. Ще дам 6 бона за лаптоп, но няма да дам 200 за Мерцедес. Това не ме нарежда нито в листата на статусните, нито в листата на глуппавите хора, разбираш ли какво говоря?Така че бъди здрав и не си купувай Епъл., след като не искаш. Това не те прави много умен. По-скоро нямаш вкус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 1
RedBot
преди 6 години
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10210435183696031&id=1237037872
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 3
IvanTerziev
преди 6 години
... или по-добри параметри. Фирмената им политика мен лично ме дразни безумно. Не са съвместими с какво да е от друга марка. Един колега си взе Макбук Еър, и постоянно се разкача от WiFi то на офиса, а пък рутерът е марков... И с Айфоните същата работа - един елементарен Блутут и пак не работи с не-Епълщини. Тая работа с тъпия им облак също ме вбесява. Най-елементарната китайска флашка трябва просто да я включиш и да преточиш музиката, пък Айфон иска камара регистрации, че да мине през облака им. Иначе не можело!Виж ако ми го дават без пари мога да взема да тествам някое Епълче, ама пари да дам за тая дрънкулка за индианци - АБСУРД!Та, хайде да не знаеш какво искам и какво мога да купя! Със сигурност няма да е Епъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 3
IvanTerziev
преди 6 години
"Не, ама всеки иска Мерцедес, нали? Всъщност всеки иска и iPhone, ама е по-престижно да ръсиш врели-некипели по форумите за да си мноо "авангарден","напредничав" и "различен" / като на Прайда / , а другите комплексарски да изкарваш "балъцци", докато си броиш заплатите до Коледа, че да си купиш ново телефонче...Никой на никого не опира пистолет до челото да си купува каквото и да е.Имаш пари - купуваш. Нямаш пари - затъваш в кредити или не си купуваш. Ако някой е решил да стои на солети 3 месеца - решението си е негово. Вие, очевидно сте много по-умни и разбиращи, защото стоите на лютеницата от мама на село...целогодишно"Ako обичаш - по-внимателно с обобщенията! "Всеки", "вие" - ни парите ни знаеш, ни съображенията за Епълските огледалца и мъниста. Най-ниския клас на Епъл е със съпоставима цена на високия клас на конкуренцията им. Говоря за лаптопите конкретно. Смислените им предложения са от 5000 лв. нагоре, за тия пари ще си купиш 2 бр. от коя да е друга марка, със същите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
И що коментирате само телефоните? Да не би Мерцедес за 200 000 да е по-малка безумщина от телефон за 2000 ?! Не, ама всеки иска Мерцедес, нали? Всъщност всеки иска и iPhone, ама е по-престижно да ръсиш врели-некипели по форумите за да си мноо "авангарден","напредничав" и "различен" / като на Прайда / , а другите комплексарски да изкарваш "балъцци", докато си броиш заплатите до Коледа, че да си купиш ново телефонче...Никой на никого не опира пистолет до челото да си купува каквото и да е. Имаш пари - купуваш. Нямаш пари - затъваш в кредити или не си купуваш. Ако някой е решил да стои на солети 3 месеца - решението си е негово. Вие, очевидно сте много по-умни и разбиращи, защото стоите на лютеницата от мама на село...целогодишноМного важно кви били батерията, екранът, процесорът...Новият Самсунг Ноут 8 ще струва 2200 лв ве. ало, познавачите !! Що не сте се разпискали, че е за балллъци?!Философиите си ги запазете за пред баба си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още