IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния ще увеличи усилията си за влизане в Шенген

Румънският министър по европейските въпроси заяви, че властите в Букурещ ще преминат към „по-проактивен подход“, за да убедят Германия, Франция и Холандия

15:05 | 14.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Румъния ще увеличи усилията си, за да убеди членките на Европейския съюз, които блокират влизането ѝ в Шенген, че страната трябва да се присъедини към безвизовото пространство, съобщава Bloomberg.

В изявлението си за състоянието на ЕС в сряда, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Румъния, както и България, трябва да бъдат допуснати незабавно в Шенген. 

Румънският министър по европейските въпроси Виктор Негреску заяви, че властите в Букурещ ще преминат към „по-проактивен подход“, за да убедят Германия, Франция и Холандия да не обвързват влизането на страната в Шенген с политически критерии.

Според Негреску Румъния е технически готова от много години да гарантира външната граница на ЕС с Украйна, Молдова и Черно море.

„Говорим за право – правото на Румъния да стана член на Шенгенското пространство. Това не е и не бива да бъде политическо решение, защото присъединяването към Шенген е въпрос на технически критерии, които ние покриваме“, допълни министърът.

Макар че имат подкрепата на повечето държави, Франция, Германия и Холандия не са склонни да подкрепят Румъния и България, тъй като според тях двете страни трябва да отчетат напредък по съдебната реформа и борбата с корупцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още