IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ сигнализира, че скоро може да повиши лихвите

Комисията по парична политика остави без промяна основния лихвен процент на ниво от 0,25%

14:54 | 14.09.17 г.
<p>
	<em>Английската централна банка в Лондон. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Английската централна банка в Лондон. Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) заяви, че може да има нужда от понижаване на стимулите в близко бъдеще, но запаси основната си лихва без промяна, съобщи Bloomberg.

Комисията по парична политика е гласувала със 7 гласа „за“ и 2 „против“ запазване на ставката на рекордно ниско ниво от 0,25%, с което оправда очакванията. Иън Маккафърти и Майкъл Сондърс са двамата икономисти, които са поискали затягане на паричната политика с 25 базисни пункта.

Мнозинството членове на комисията смятат, че ако икономиката се развива спрямо прогнозите, „известно оттегляне на паричните стимули би било подходящо през идните месеци, за да може инфлацията устойчиво да се върне към целевото ниво“. 

Банката очаква инфлацията да надвиши 3% следващия месец и да остане над 2% в продължение на години. Според икономистите от АЦБ ръстът на БВП през третото тримесечие ще бъде 0,3%.

От АЦБ повториха предупреждението си от август, а именно – че паричната политика може би ще трябва да се затегне повече, отколкото пазарите очакват. Освен това всяка повишение на лихвите ще бъде с плавен темп и до ограничено ниво.

За инвеститорите затягането на паричната политика стана по-вероятно във вторник, когато бяха публикувани данни, че инфлацията се ускорява до 2,9% през август. Преди днешното решение пазарите смятаха, че има 80% вероятност да видим повишение на лихвите през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още