IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел предупреди Унгария, че може да понесе финансови санкции

Съдът на ЕС нареди на Унгария да приеме своя дял от квотното разпределение на бежанците

16:04 | 16.09.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Унгария може да понесе финансови санкции, ако не изпълни решението на Съда на ЕС, който й нареди да приеме своя дял от квотното разпределение на пристигащите в Европа бежанци. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Това изказване на Меркел подсказва втвърдяване на позициите на Германия към правителството на Виктор Орбан. Властите в Будапеща се противопоставят на споразумението, според което всяка страна от ЕС трябва да приеме квота от бежанци.

"Всеки който отхвърля тази солидарност, трябва да приеме, че това няма да остане без последици, включително при преговорите за бъдеща финансова подкрепа", подчерта Меркел седмица преди парламентарните избори в Германия. Позицията й съвпада с тази на лидера на социалдемократите Мартин Шулц, който е конкурентът й за канцлерския пост.

Меркел е заявила пред председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че "засега не можем да се откажем от контрола на границите си". "Докато охраната на външните граници не се осигурява така, както си я представяме, ще бъде съвършено правилно да запазваме контрола над важни участъци от вътрешните граници", подчерта Меркел. Според нея проверките ще продължат, докато има нужда от тях и в момента е трудно да се прогнозират времевите рамки.
Австрия и Германия въведоха граничен контрол през септември 2015 г. в разгара на миграционната криза, припомня БТА.

Меркел посочи, че ислямисткият тероризъм е заплаха за целия свят, а "сред бежанците има някои, които планират терористични актове". Поради това е нужно да се запазва бдителност, смята тя. Освен това германският канцлер подкрепи създаването на единни европейски стандарти за приемане на бежанци.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 25 rate down comment 7
Lucifer
преди 6 години
Тереза Мей-дърта яловица, Меркел-също и Макрон-***...ЕС се управлява от модифицирано-увреден "елит".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 10
Dimat
преди 6 години
А сега,оФФце ненагледни,натикани в кошарата ЕС,все още не вярвайте,кой е фюрера на тази кошара и кой "командва парада"!Я си обяснете шливофани безмозъчия,в качеството си на каква фюрер-фрауто размахва пръсти на всякакви държави от ЕС и слугите от Брюксел си мълчат с подвити опашки!Още ли не сте разбрали,че така наречения "съюз" е просто сбирщина от гаута,одарени от господаря ФАЩ на слугата Дойчоландия,със статут на Четвърти райх?!Стадо,стадо-о-о!Я се свести и си намери водач от ранга на Орбан а не оФФФчар от ранга на Тиквата!Ама това зависи не от стадата,а от гражданите!После,все някой друг ви е виновен,за всичко в което сте се превърнали и за всичко това,което ви смятат другите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
Мдаа , извиването на ръце / и не само / започва ! Искрено желая на Орбан и на унгарския народ смелост и единство против тая проказа , дето е на път да завладее Европа !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още