IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децата ни ще се конкурират не само помежду си, а и с машини с изкуствен интелект

Сами по себе си социалните мрежи не са полезни за психическото здраве на хората, смята специалистът по стратегически маркетинг Хамза Кан

13:07 | 17.09.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Следващото поколение ще навлезе в работна среда, в която хората няма да се конкурират само един с друг, а ще се съревновават и с машини с изкуствен интелект.

„Това е безпрецедентно. През индустриалната революция се случи нещо сходно на това, но сега добавяме още едно измерение с автономните автомобили, изкуствения интелект и т.н.“. Това каза в предаването UpDate на Bloomerg TV Bulgaria Хамза Кан, специалист по стратегически маркетинг и предприемач.

Според него това засилва влиянието на два от факторите, които са водещи за т.нар. „бърнаут“ (прегаряне) при служителите - технологиите и отчуждеността, но влияе и на всички фактори от т. нар. група ЗАМЪК (съревнование, отчуждаване, общество, технологии, самота и икономика). 

„По отношение на технологичната сфера смятам, че в рамките на нашия живот ще станем свидетели на сингуларност – на надминаването на човешкия интелект от изкуствения. Това е притеснително, понеже изглежда, че смартфонът, който аз и вие носим навсякъде, в близко бъдеще ще е по-интелигентен и изобретателен от сбора на всички ни в тази стая. Направо плашещо. Как реагираме в следствие на това? Работим по-усилено, чувстваме необходимост да се доказваме и пак неглижираме собствените си потребности. Съзнателно или не, започваме цикъла на прегаряне, и то, за да се опитаме да сме конкурентни на машините, които ще бележат все повече победи над нас“.

Според Кан днес е налице т. нар. култура на свръхпостигането.

„В наши дни постигането на нещо, което преди е било мерител за успех, вече не е достатъчно. Има ги Instagram и Facebook и социалните медии като цяло. Има една култура, която поставя на пиедестал нереалистично високите представа за успеха. Без значение колко удовлетворен се чувства човек или колко много е постигнал в работата си, винаги има някой, който се справя още по-добре. Това винаги е било факт, но сега социалните медии го поставят под лупа“, поясни специалистът.

Кан е на мнение, че сами по себе си социалните мрежи не са полезни за психическото здраве на хората.

„Човек трябва да се научи да ползва социалните медии с разбиране и осъзнаване – практика, наричана още „safe social”. Технологиите сами по себе водят до елементи на пристрастено поведение. Аз, като маркетолог и като човек, който е работил в звената проектиране и разработка, знам, че за да е успешен моят продукт, той трябва да има някакво пристрастяващо качество, трябва да е „лепкав“. Примери за това са известията, лайковете, ретуитванията и всички други малки неща, които предизвикват отделянето на допамин. Трябва постоянно да давам това на крайния потребител, за да го задържа в платформата си, за да го задържа в маркетинговата си кампания много по-дълго време. Пренасищането с това води всички ни към капан“, твърди специалистът. 

Изминали издания на UpDate гледайте тук

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
Boyan Asenov
преди 6 години
много, много любопитно интервю
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още