IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ще отстраним посредниците от военнопромишления комплекс

Във военната индустрия днес се работи с "темпове, с каквито и по време на социализма не са работили", заяви премиерът

10:58 | 18.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основен приоритет на държавата е да се отстранят посредниците от военнопромишления комплекс. Това каза в интервю за bTV министър-председателят Бойко Борисов.

Той посочи, че властта е положилила огромни усилия да съживи военната индустрия и от протести и липса на поръчки днес се работи с "темпове, с каквито и по време на социализма не са работили".

По думите му всички предприятия от военнопромишления комплекс са важни. Затова за правителството основен приоритет е да се отстранят посредниците от военнопромишления комплекс.

„На входа и на изхода на държавните компании са се наредили частни фирми и прибират печалбата. Не може държавна фирма да работи изцяло за посредници, искам да ги махнем“, заяви той.

Той беше категоричен, че зад скандала с "Дунарит" не стои сянката на Делян Пеевски. "С Пеевски не общувам, дал съм указания на министъра (министъра на икономиката Емил Караниколов) да се махнат посредниците, да остават повече пари за работна заплата и повече дивидент", допълни премиерът. 

Ще отстраним посредниците от военнопромишления комплекс, "Дунарит" няма да отиде при Пеевски, гарантира Борисов.

Премиерът заяви, че властта е направила всичко възможно за осигуряването на по-високи заплати във военната индустрия, максимум поръчки и отстраняване на посредниците.

На въпрос чия собственост е „Дунарит”, премиерът каза, че не се интересува от това. “Нито Пеевски, нито Василев ме интересуват. Мен ме интересува държавната "Кинтекс" да докарва договори, защото десетки хора работят там“заяви Борисов.

„Държавата има ангажимент държавните заводи да работят, не може държавната фирма да работи изцяло за посредници“, каза премиерът и допълни, че посредниците само вдигат цената.

По думите му „Дунарит“ работи, изнася продукцията си, плаща задълженията си и никой не го закача. „Дунарит“ няма проблем и още днес на междуведомствен съвет ще се обсъди дали да му се върнат лицензите, допълни премиерът.

По повод прекратения договор на „Кинтекс“ с „Дунарит“ премиерът каза, че държавата няма задължение да реализира продукцията на частните военни заводи. По думите на Борисов ангажимент на държавната "Кинтекс" е да работи за държавните заводи и ако остане капацитет, да помага на частните.

Между НАТО и Русия

При евентуален мащабен военен конфликт България ще се бие на страната на НАТО, подчерта Борисов. Той посочи, че в доклада за националната сигурност Русия е разпозната като заплаха заради членството на България в Алианса.

Премиерът каза, че във всички изказвания на Столтенбег (генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг), на всички стратези като основна заплаха за НАТО се сочи Русия плюс Северна Корея.

„Това е доктрината НАТО. Ако стане война, руските самолети са насочени срещу България и още няколко фланга”, каза премиерът.

Има стратегическо противоречие в твърдението, че Русия не ни е враг, но ние сме в НАТО, обяви Бойко Борисов.

Той уточни, че в същото време страната ни има голям интерес от руските туристи и се нуждае и от руски газ за газовия хъб. Затова страната ни не трябва да разваля отношенията си с Русия.

Борисов каза още, че е време Европа да заговори за отмяна на санкциите срещу Русия.

Протестите в МВР

По темата с протестите в МВР и исканията за по-високи заплати и по-добри условия на труд, Бойко Борисов предпочете да спести директните отговори извън това, че „естествено” иска работещите в сектора да получават по-добри заплати. Той припомни построените нови пожарни и полицейски управления, но и несвързаните с това проекти за ДАНС и спецсъда.

Отлична оценка за 100-те дни на кабинета „Борисов 3”

Премиерът каза, че винаги си пише отличен на въпроса каква оценка дава за първите 100 дни от работата на кабинета „Борисов 3”. Той отчете, че по време на трите му мандата има ръст на икономиката, инвестициите са предимно в заводи, а нивото на безработицата е паднало до 5%.

За работата на министрите Борисов каза, че "всички се стараят".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
panther
преди 6 години
Американците и саудитците сега въоръжават ислямистките си отpепки приятели с българско оръжие защото е добро, сравнително евтино и лесно за използване и поддръжка. Та се събраха пари в отрасъла и крадците веднага налетяха и почнаха скандалите кой да открадне повече. Ама руснаците скоро ще довършат ислямистките oтpепки от "умерени" глaвopези на заплата в ЦРУ и бизнеса с оръжие пак ще пресъхне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Така де, нали пречат на мутрите да лапат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още