IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необитаемите жилища в София се увеличават

В някои сгради в центъра делът на т.нар. "тъмни прозорци" достига 60%, което нарушава баланса на пазара и се отразява негативно и на състоянието на сградите

11:39 | 18.09.17 г. 33
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Търсенето на имоти в София расте, но същевременно се наблюдава увеличение и на т.нар. „тъмни прозорци“ - необитаемите жилища, съобщават от консултантската компания Имотека.

Най-осезаем е проблемът в централните райони на столицата, където в някои сгради делът на празните жилища надминава 60%. Те са извън пазара на имоти, като това се отразява и на състоянието на сградния фонд, коментира изпълнителният директор на компанията Любомира Атанасова.

Необитаемите жилища пречат на нормалното поддържане на сградите, защото се затруднява събирането на входни такси. Така реално живущите трябва да плащат дела на отсъстващите собственици, а мотивацията за подобни инвестиции е ниска. 

Същевременно центърът на столицата е все по-атрактивен от гледна точка интерес на инвеститори към краткосрочно отдаване на жилища под наем чрез платформи като Airbnb и Booking.com. Затова и „тъмните прозорци“ ще определят бъдещето на пазара в централните райони на столицата.

Проблеми със собствеността

Често необитаемите жилища имат проблеми със собствеността или пък са собственост на много наследници, които не могат да се разберат помежду си за имотите.

При някои жилища има проблеми с уреждането на правото на собственост – от липсващи или трудни за проверка нотариални актове до новопоявили се завещания, и това бави или прави невъзможни продажбите.

Има и собственици, които задържат апартаментите си умишлено в очакване на по-подходящ момент за продажба. За тях обаче е важно да знаят, че дори и да се постигне значителен ръст на цените, което брокерите не очакват, стойността на един амортизиран имот в рушаща се сграда няма как да се покачва, коментира Атанасова.

„Ако едно жилище няма да се ползва или отдава под наем, по-разумно е да се продаде. Ако един собственик няма възможност да полага грижи за многостаен апартамент, икономически и социално правилно решение е да го продаде“, допълва тя, като посочва, че със средствата може да се купи по-малък или нов апартамент, който би бил и по-ликвиден на пазара.

Възход на краткосрочните наеми

Заради увеличаването на туристическия поток към София се засилва и интересът на инвеститорите към жилища, които краткосрочно се отдават под наем чрез различни онлайн платформи.

Най-атрактивните райони за краткосрочен наем са точно централните – бул. „Витоша“ и НДК, пл. „Св. Неделя“, пл. „Възраждане“, бул. „Христо Ботев“, ул. „ген. Йосиф Гурко“, бул. „Дондуков“, пл. „Независимост“, Малките пет кьошета (в района на ул. „6-ти септември“) и т.н.

Туристите внасят сериозно оживление в Центъра, част от празните апартаменти вече имат нови обитатели, инвеститорите имат мотив да поддържат и входа и фасадата на имотите, което качествено променя средата, посочват от Имотека.

Българи в чужбина

Сред собствениците на необитаеми жилища са и българи, заминали в чужбина, които още нямат яснота дали ще се върнат в България, или ще се устроят трайно извън страната.

Същевременно обаче доста българи, които работят в чужбина, купуват жилища в България. Тези сделки чувствително се увеличават спрямо миналата година, отчитат от Имотека.

Купувачите са два типа - едните търсят по-добра доходност за спестяванията си спрямо банковите депозити, като възвръщаемостта на жилищата в София може да достигне и 5-7% при дългосрочен наем.

Вторият тип купувачи обмислят връщане в родината и търсят жилище за лично ползване. Често този тип клиенти първо търсят апартамент под наем, в който да живеят за кратък срок от време и след това предприемат действия за покупка. Времето, в което живеят под наем, им дава възможност да се установят отново тук, за да бъдат сигурни при покупката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

13
rate up comment 31 rate down comment 1
Jorkata
преди 6 години
Около нас има две кооперации, които надали имат и 30% заети апартаменти. Отделно сега се строи още една :) Ще бъде много весело, когато след някоя и друга година вдигнат яко лихвите, за да опитат да удържат имотния балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 32 rate down comment 1
studioaa
преди 6 години
Това е напълно разбираемо - в София има много малко млади хора, родени и израстнали в столицата, които виждат своето бъдеще там. От друга страна младите от провинцията предпочитат да бягат в чужбина също така и резултатът е видим - цели призрачни квартали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 29 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Как накъде?Към голямо предлагане от ЧАСТНТЕ СЪДИИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ с последващо трагично състояние на една финансова система НАДУЛА СТРОИТЕЛНИЯ БАЛОН!СЕГА Е ТАКА ЗАЩОТО ЛИХВИТЕ СА НИСКИ!Какво ще се случи когато те скочат?!Мисля , че си наясно с това какво следва - СЛЕД ЕКСПЛОЗИЯТА ИДВА ИМПЛОЗИЯТА.Колкото по голяма е първата толкова по голяма ще е втората!Колкото отклонението на МАХАЛОТО е по голямо от реалната пазарна цена , ТОЛКОВА ВРЪЩАНЕТО МУ ОБРАТНО КЪМ НЕЯ ще е по драматично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 0
крас
преди 6 години
ИНВЕСТИЦИИТЕ в недвжими имоти отдавна са стигнал до своя АБСУРД!България с население наброяващо според народни избранници 5 милиона души се инвестира в СТРОИТЕЛСТВО при положение, че 60% от сградния фонд НЕ СЕ ПОЛЗВА!КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИКОГАТО през февруари 2018 тодина ФЕД смени шефа си и на местото на ДЖАНЕТ застане човека на ТРЪМП който ще ВДИГНЕ ЛИХВИТЕ?!КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С НАШАТА БАНКОВА СИСТЕМА оперираща сега при тези ниски лихви и СВЪРЗАНА С ТОЗИ СТРОИТЕЛЕН БАЛОН?!Едно е сигурно - ПЕЧАТНИЦАТА НА ПАРИ РАБОТИ ЗДРАВО!От 2014 г. до сега парите в обръщение са скочили от 10 млрд.лв на 15,2 млрд.лв.!ВАЛУТАТА НА БНБ СЪЩО. В същото време в ЕС не искат да чуят за въвеждане на еврото у нас. НАКЪДЕ ВЪРВИМ?Имате ли спомени от 1996-97 година?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 31 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Иде часът на истината - брокерските лъжи пак ще доведат до срив, после накъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 6
melon
преди 6 години
Дали на някой му дреме какво мразиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
Хич не ми и требе ...мразя писарушки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 5
melon
преди 6 години
Дължа ли ти обяснение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Ти чиновник ли го раздаваш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 10
melon
преди 6 години
Ако на територията имаше нещо, като държава щеше лесно да се излекуват тъмните прозорци с помощта на данъчното облагане върху имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още