IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът предлага забрана за храни с еднаква опаковка и различно съдържание*

Според Мая Манолова освен "Европа на две скорости" имаме и "Европа на два стандарта"

14:06 | 18.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Европейските институции да приемат законодателство срещу двойния стандарт при храните – това се предлага в декларация, обсъдена днес на дискусия по проблема по инициатива на омбудсмана Мая Манолова.

"Двойният стандарт в качеството на храните от Европейския съюз е не само дискриминация, а и обида за българските граждани. Това е нарушение на равнопоставеността на европейските граждани и подкопава самата идея на ЕС", каза Мая Манолова.

По повод проблема с качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа в момента сме изправени пред заплахата към "Европа на две скорости" да се добави "Европа на два стандарта", допълни тя. 

В дискусията участваха български евродепутати, посланици на държавите членки на ЕС, министърът на земеделието Румен Порожанов, народни представители, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните, представители на браншовите организации, на производителите, неправителствени организации и експерти в областта, информира БТА.

Идеята на дискусията е да се набележат решения за предотвратяване на проблема с двойния стандарт при храните от една и съща марка с различни съставки и различна цена, което дискриминира потребителите от Източна Европа.
Мая Манолова представи и конкретни продукти с драстични разлики в съставките и цените. Според нея в детски шоколади, плодови и газирани напитки много от съставките са подменени с такива с по-лошо качество, като например глюкозен сироп вместо захар.

На участниците във форума бе предложен проект на декларация, която призовава европейските институции да приемат законодателство срещу двойния стандарт. Документът ще бъде внесен в Европейския парламент по време на изслушване по темата в края на септември, уточни омбудсманът.

Манолова предложи да се създаде законодателна рамка, в която, на първо място, да се забрани предлагането на стоки с една и съща марка, но с различно съдържание в отделните страни. На второ, да се създаде единен орган за контрол и да има сериозни санкции за нарушителите.

Предложението на омбудсмана подкрепи в конферентна видеовръзка и еврокомисарят Мария Габриел, която твърдо се обяви против двойните стандарти. Според нея търсенето на решения по проблема трябва да е плод на общи усилия - на власт, бизнес и общество, които да действат заедно и в синхрон.

Отклоненията в съставките на храните за нашия пазар не застрашават здравето ни, но фрапантните разлики в цените на някои от тях са недопустими, каза на дискусията Румен Порожанов, цитиран от БТА.

Той припомни, че темата за двойния стандарт е била поставена на два форума на Съвет на министри. По думите му общественият и правителствен натиск върху ЕК и последвалите срещи на словашкия премиер са дали начало на разговорите за това унифициране на продуктите. "Оттук нататък и след заявеното в обръщението от председателя на ЕК Юнкер за равни права на всички потребители и система за координация между институциите в отделните страни от Евросъюза, очакваме инициативата да прерасне в единен нормативен ангажимент на ЕК", каза Порожанов.

Министърът каза, че проверките ще продължат и то още от другия месец. Цените са условно понятие, но фрапантни разлики от порядъка на 20 процента не е нормално да има, посочи още той.

*Новината е допълнена в 15.03 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Ако има вратичка да се затвори.Ако е регламентирано защо не се спазва и защо държавата си затваря очите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Извинявайте, но това принципно не е ли забранено от законодателството за защита на потребителите, все пак това си е заблуда на потребителя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още