IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair вероятно ще плати 20 млн. евро обезщетения за отменени полети

Европейската комисия призова нискотарифната авиокомпания да спазва правилата на ЕС за правата на пътниците

22:11 | 18.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нискотарифната авиокомпания Ryanair може да се изправи пред предизвикателството да изплати 20 млн. евро под формата на обезщетения, след като отмени хиляди полети заради недостиг на пилоти, съобщава BBC.

Компанията планира да анулира между 40 и 50 полета всеки ден през следващите шест седмици, след като призна, че е "объркала" планирането на отпуски за пилотите. Вътрешна информация, с която разполага BBC, показва, че недостигът на пилоти може да продължи до края на годината.

Ryanair също така е подложена под натиск да публикува пълен списък на полетите, които планира да анулира всеки ден, на фона на нарастващия гняв сред пътниците.

Досега компанията е публикувала списък на засегнатите полети до сряда. Според британския вестник “Telegraph” авиокомпанията ще публикува пълния списък с анулираните полети „между 18 и 19 септември“.

Ryanair е изпратила вчера имейли до първите засегнати пътници, които имат право да избират между връщане на парите или отстъпка в цената на билета при смяна на полета. Очаква се анулираните полети да засегнат до 400 хил. пътници.

Акциите на Ryanair поевтиняха с 2% в понеделник следобед.

Според правилата на ЕС пътниците имат право на съдействия и обезщетение, ако прекъсването е по вина на авиокомпанията. Авиокомпаниите трябва да възстановят разходите на пътниците в седемдневен срок, или да резервират друг полет в кратък срок. Освен това, пътниците могат да искат обезщетение в размер на 250 евро за полети на къси разстояния, 440 евро за средни разстояния и 600 евро за дълги разстояния.

Пътниците, които достигнат до желаната от тях дестинация с повече от три часа закъснение, могат да бъдат компенсирани от 200 до 600 евро, в зависимост от продължителността на полетите и забавянето.

Европейската комисия (ЕК) призова нискотарифната авиокомпания да спазва правилата на ЕС за правата на пътниците, което включва изплащане на компенсации на пътниците, които ще се окажат засегнати от плановете за анулиране полети, съобщи Financial Times.

"Авиокомпаниите, работещи в ЕС, трябва да спазват европейските правила .... Пътниците, чиито полети са отменени, имат пълен набор от права ", заяви говорител на Комисията на пресконференция.

Той каза, че Комисията не бива да коментира оперативните решения на авиокомпанията, но подчерта, че Ryanair трябва да спазва правилата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vezna
преди 6 години
Нискотарифният балон се спука. Така става като се прескачат правила и се гони лесна печалба. Накрая излиза през.... носа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още