IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика ще нараства по-бавно от останалите в Г-7 до средата на 2018 г.

Въпреки слабия растеж Централната банка е готова да повиши лихвените проценти през следващите месеци

23:00 | 18.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската икономика вероятно ще нараства по-бавно от останалите страни от групата на Г-7 до средата на следващата година, главно поради несигурността, свързана с излизането на страната от Европейския съюз (ЕС), заяви управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни.

В реч в Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон Карни заяви, че "Brexit" вече кара домакинствата да се въздържат от разходите, а бизнесът да инвестира по-малко от обичайното.

"Тези ефекти вече доведоха до забавяне на растежа на Великобритания през първата половина на 2017 г., дори когато растежът в останалата част от Г-7 се ускоряваше. Очаква се британският икономически растеж да остане под средния за Г-7 до средата на 2018 година, заяви Карни.

Преди Великобритания да гласува да напусне ЕС през юни 2016 г., страната беше една от най-бързо развиващите се икономики в Г-7, чиито останали членове са Канада, Франция, Германия, Япония, Италия и САЩ.

Но през 2017 г. се наблюдава най-бавното нарастване на фона на несигурността около Brexit.

Британското правителство задейства двугодишния процес на излизане от ЕС, но дискусиите не напредват особено, което увеличава опасенията, че страната ще излезе от ЕС през март 2019 г. без търговска сделка.

По думите на Карни сегашната слабост в британската икономика е рядко срещана през последните три десетилетия, като единствените моменти, в които икономиката на страната е била по-слаба, е било по време на финансовата криза през 2008 и 2009 г. и след краха на икономическия бум в края на 80-те години на миналия век.

Въпреки слабия растеж, Карни повтори, че Централната банка е готова да повиши лихвените проценти през следващите месеци, за да задържи под контрол покачващите се цени. Инфлацията беше до голяма степен забавена от решението на Brexit, което доведе до рязко спадане на паунда, което от своя страна увеличи цената на вносните стоки като храна и енергия.

В речта си Карни заяви, че всяко увеличение ще бъде "постепенно" и "ограничено".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Вземането на *** решения, повлияни от популисти имат отражение. Пък уж се имат за умна и възвишена нация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
аха а след 2018 по-бързо ще спихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още