IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задочният спор между Борисов и Радев за изтребителите се задълбочава

Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите, коментира Радев от Ню Йорк, където ще присъства на заседанието на Общото събрание на ООН

11:12 | 19.09.17 г. 13
<p>
	Президентът на България Румен Радев. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на България Румен Радев. Снимка: Архив Ройтерс

Задочният спор между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев за купуването на изтребители за военновъздушните сили продължава с пълна сила.

След като преди дни стана ясно, че парламентарната комисия, която разследва процедурата за избор на шведските „Грипен“, вероятно ще предложи събирането и оценката на нови оферти, т.е. частично подновяване на процедурата, премиерът Бойко Борисов нееднократно коментира, че не е сигурен дали шведските самолети са най-добрите за армията ни.

Вчера той допълни, че в момента приоритет е превъоръжаването на сухопътните войски, както и увеличаването на заплатите на учителите и пенсиите, както и че България трябва да изчака плана на ЕС за отбранителен съюз, по който ще се финансират съвместни проекти.

Радев междувременно коментира, че „лобистите постигнаха своето за изтребителите“, както и че „конкурсът се връща в изходна точка“, заради което има риск българската авиация да бъде приземена.

Президентът продължи с реториката и в Ню Йорк, където ще присъства на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН.

„Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите. Товa е стратегическа сфера за сигурността и за бъдещето на страната“, коментира той пред журналисти, цитиран от пресслужбата на Президентството.

Президентът посъветва съветниците на правителството и парламентарната група да четат повече. „Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има сто такива, и да излизаш и казваш най-странни твърдения“, заяви още Румен Радев. Президентът уточни също така, че премиерът Пламен Орешарски не е търсил негова експертиза по отношение на шведския изтребител „Грипен".

Що се отнася до заседанието на Общото събрание на ООН, Радев посочва, че държавите от организацията трябва да представят своите предложения и да постигнат консенсус за предприемането на реформи, които да увеличат ефективността в работата ѝ и да ускорят процеса по  вземане на решения в случаи на кризи.

„Кризите възникват и се развиват много бързо, а постигането на консенсус понякога изисква твърде много време“, подчерта държавният глава.

„Изправени сме пред предизвикателството да се противопоставим на екстремизма не само като общества, но и като личности и можем да постигнем успех само ако отстояваме своите ценности и отдаваме почит към хората, които са преoдолели страха си и са се опълчили срещу насилието“, коментира Румен Радев на международен форум в Ню Йорк под патронажа на ЮНЕСКО, на който беше представена „Глобалната коалиция за надежда“.

Целта на „Глобалната коалиция за надежда“ е да отличава ежегодно обикновени хора, които се превръщат в герои, рискувайки живота си в борбата с екстремизма, или са извършили действия в защита на културното наследство и изграждането на мостове между културите.

„Краят на студената война породи надежда за създаването на сигурен и проспериращ свят, но днес сме изправени пред все повече предизвикателства, които застрашават мира и стабилността. Едно от тези предизвикателства е екстремизмът, който не признава граници и ценността на човешкия живот, културата и религията“, подчерта в изказването си Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Смех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
KPetkov
преди 6 години
Ясно, че трябва да се похарчат едни пари. Защо не си стиснат ръцете, да разделят комисионната и да се приключва със случая. Тъй или иначе при една война с бившия брат, тези 6-8 самолета ще бъдат превърнати в купчина желязо още преди да са излетели. Дали ще са Грипен или Ф16 ще бъдат унищожени още на земята при една по-мащабна война с Русия и Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 26
s3
преди 6 години
Г-н Радев трябва да замълчи, защото не е компетентен по въпроса с изтребителите. Той е президент и не е негова работа да се меси по въпроси извън компетенцията му. Г-н Борисов както казва, по-добре е да имаме съвместима техника с нашите съюзници, затова най-добре е F-16.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още