IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ предлага допълнителни отстъпки за скъпи лекарства, плащани от НЗОК

Компенсациите ще зависят от обема продажби, който са реализирали фармацевтичните компании за съответната година

12:20 | 19.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Допълнителни отстъпки за иновативните лекарства в зависимост от обема продажби, който са реализирали производителите им за съответната година, предлага Министерството на здравеопазването.

Предложението е записано в окончателния проект на промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, публикуван за обществено обсъждане от здравното министерство.

Фармацевтичните компании, които предлагат иновативни медикаменти, от две години връщат в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отстъпки в размер на 10%. Сега здравното ведомство предлага допълнителни отстъпки, като посочва в мотивите си необходимост от оптимизиране на разходите наздравния фонд за лекарствени продукти.

Предлага се диференциран, прогресиращ размер на допълнителната отстъпка в зависимост от размера на надвишението, записано е в проектозакона.

С новите поправки ако разходите на Здравната каса при реимбурсиране на иновативни лекарства се увеличат с до 10% от заложеното, допълнителната отстъпка ще е 25% от преразхода за съответната година. Ако надвишението е до 15%, отстъпката ще е 50% от него, ако преразходът е до 25%, отстъпката ще е 75%. Ако разходите на НЗОК са станали двойни на предвидените за новото лекарство, то фирмата ще плати увеличението им на 100%, предлагат от Министерството.

Предвижда се и въвеждане на диференцирани отстъпки за различните показания на медикаментите, когато е приложимо.

Предлага се и още един вид компенсация - ако Здравната каса формира общ ръст на прогнозните си разходи за лекарства от минимум 3% за съответната година спрямо предходната, фирмите, чиито медикаменти са довели до преразхода, ще трябва да компенсират 20% от увеличението. В промените се залага приложението на това правило и за последните месеци на 2017 г., както и авансовото изплащане на отстъпките за последното тримесечие.

Целта на промените е ясно да се дефинират лекарствените продукти, за които се дължат отстъпки от страна на притежателите на разрешение за употреба към НЗОК, както и видовете отстъпки за реимбурсираните продукти. Става въпрос основно за скъпоструващи, иновативни молекули, които формират значителна част от разходите на НЗОК за лекарства.

С допълнителната отстъпка би се постигнал дисциплиниращ ефект на прогнозните годишни разходи на Касата за медикаменти. Би се постигнала и относителна предвидимост и устойчивост в разходите на фонда за лекарствените продукти, заплащани напълно или частично, посочва се в мотивите към проекта.

Идеята на диференцирания минимален размер на отстъпката в зависимост от размера на надвишението на прогнозния годишен разход е справедливо участие на фирмите в поемане на тежестта на допълнителната отстъпка, като компаниите с по-голямо надвишение на разхода следва да предоставят по-голяма компенсация, посочва се още в документа.

Финансовите резултати за НЗОК от въвеждането на допълнителната отстъпка биха били различни за всяка календарна година в зависимост от включените през предходната година в Позитивния лекарствен списък лекарствени продукти с нови международни непатентни наименования, тяхната стойност и договорените с Касата прогнозни стойности, допълва вносителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
s3
преди 6 години
Нека доставчиците да се съобразят с нашето положение и да намалят цените. Ние имаме нужда от ниски цени, за да успеем да минем през реформите в НЗОК и да поддържаме доброто ниво на здравеопазването у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още